ЗМІ про тур ЛІМ

Юрій Андрухович презентував в Тернополі «Лексикон інтимних міст»

«Лексикон інтимних міст. Детальний посібник з геопоетики та космополітки». Ось таку заковиристу назву має остання книга Юрія Андруховича. У ній автор детально розповідає про сто одинадцять міст, в яких він побував і які, згідно назви, залишили глибокі враження. Шостого квітня з презентацією «Лексикону» Андрухович приїхав до Тернополя. Згодом він зробить класичний комплімент нашому місту: «Ви вже напевно звикли до такого підлабузництва, але не втримаюся і скажу, що – це файне місто».

Зустріч відбувалася в народному домі «Перемога», бульвар Шевченка, 27. І почалася з невеличким запізненням щодо анонсованого часу – 18.30, мабуть через те, що організатори чекали поки заповниться зала. До слова, зайшовши в приміщення близько десяти по шостій, можна було побачити, що народу зібралося приблизно стільки, скільки є тексту про Тернопіль в презентованій книзі. Невже тернополяни так «мстять» Андруховичу? Ні, галичани своїх люблять, і вже за півгодини досить не мала зала заповнилася десь на половину, в абсолютній більшості молоддю. (Хоча, для справедливості варто сказати, що як на такий захід – народу прийшло таки замало. Недостатньо реклами?) Сам автор перебуваючи тут же, підписував книги й спілкувався з охочими, мило всміхаючись до прихильниць. Перемовлялися про щось, узгоджуючи останні приготування Ірина Вікирчак (прес-секретар та фото-оператор) й Микола Шпаковський (модератор презентації). Біля сцени розкладав книги Святослав Померанцев (видавець «Лексикону»).

Розпочалося все з зачитування Шпаковським уривку з книги. Мовляв, кілька годин тому до нього зателефонували й повідомили, що Андрухович не приїде, бо все ще перебуває в Івано-Франківську, отже, треба перевірити чи таки справжній Юрко зараз перед нами, чи можливо бачимо самозванця. Літератор саме так згодом і назвався, проте, якому місту належав прочитаний текст таки «відгадав». Такий жартівливий тон був присутній й надалі. Вечір відбувався в невимушеній атмосфері, достатньою мірою завдяки як вільній поведінці і влучності відповідей самого письменника, так і вдалому керуванні й дотепності модератора.

Андрухович розповів, що вперше побував за кордонами рідного Станіславова у віці п’яти років. І був це Ужгород, в який він «не просто так поїхав, а ще й полетів» «кукурудзяником». Саме з Ужгорода все почалось. І хоч книга про міста, це зовсім не зумовляло говорити виключно про них. Хоча, здебільшого мовлене, звичайно, якось стосувалося теми. На запитання модератора про ставлення до українського джазу, пан Юрій, як людина не далека від рок та джаз культури, досить несподівано відповів: «А існує такий?» Вже значно ширше розказав які уявлення іноземців про Україну. В Європі зокрема, часто бояться нашого страшного клімату, особливо холодних зим. Та все ж, побутової інформації стає дедалі більше і погляди європейців звернені в бік України. Щодо наших людей, то на думку Андруховича, проблема в тому, що за кордоном «українці не видимі і не чутні». І на запитання європейця – як відрізнити українців, відповідає: «Якщо ви їх не бачите, то це українці».

Ясна річ, не можна було оминути саме місто Тернопіль, як одну з тем для розмови. Вже після прочитання ним книжкового тексту про наше місто, присутні дізналися про письменникові сентименти й навіть трепетне ставлення. Адже повертаючись з армії домів, власне про це повертання і йдеться в «тернопільському» відрізку книги, з слів Андруховича – він зійшов з поїзда в місто ще у військовій формі, а залишив його вже в цивільному одязі. Один з найкращих друзів є тернополянином і саме в нього він тоді гостював. Досить цікаво підсумовано літератором його періоди життя у великих містах: «Що більше місто, то мабуть, людина в ньому самотніша, але в той же час і вільніша».

Оригінальну й дотепну тему торкнув модератор – з ким найчастіше порівнюють чи плутають Андруховича, чи були якісь пов’язані з цим казуси? На що пан Юрій з усмішкою повів кілька випадків, як після автографів його здивовано питали – А хіба ви не Тарас Чубай? Як виявляється, не раз відбувалася така плутанина. Та й сам Шпаковський, за його словами, колись плутав письменника з музикантом, і розрізняти почав щойно коли другий потовстішав. Розмова перейшла в «канадське» русло. Був зачитаний доволі великий, але цікавий текст про Торонто. Саме там проживає зараз вищезгаданий, тоді ще тернополянин, армійських друг. Тому, не обійшли увагою й нашу діаспору, яка як всі знають, там чи не найчисельніша в світі. Що цікаво, в самого пана Андруховича Торонто асоціюється з містом, де найбільше тернополян. Звісно, не рахуючи сам Тернопіль. Крім того, «Торонто є ще й першим заокеанським містом мого життя» – каже автор «Лексикону».

Юрій Андрухович веде колонку для ТСН і журналу «Країна». У зв’язку з чим модератор поцікавився про реакцію автора на негативні, замішані на політиці й українофобії, відверто образливі коментарі під його дописами чи різними інтерв’ю. Письменник відповів приблизно так – зараз «троллінг» відверто смішний, оскільки вже відома його суть. Якось реагувати на це чи переживати з цього приводу немає підстав. І тут озвучив чудову репліку: «Насправді – немає таких людей». Маючи на увазі, що люди, що все це пишуть, в реальності такого не сказали б, і такі коментарі, це суто віртуальний світ, який в даному випадку надто інакший від справжнього.

Під кінець презентації, ніби підкреслюючи веселий настрій зустрічі, Микола Шпаковський згадав про «міжніжжя», тобто про особливі гордощі Андруховича з того приводу, що саме він придумав це слово.

Ставлення тернополян до одного з найкращих письменників України, гарно ілюструє подарована йому юною дівчиною квіточка, ще перед презентацією. Глядачі мали всі підстави бути задоволеними, а охочі могли придбати презентовану книгу, яку тут же люб’язно підписував автор. Насамкінець, всіх бажаючих запросили до арт-кав’ярню «Коза», де з дев’ятої вечора можна було поспілкуватися з видатним гостем у більш невимушеній атмосфері. Юрко Андрухович подякував модератору за гарно підготовлену зустріч, а всім присутнім за увагу.

Тернопіль став другим містом в презентаційному турі, який розпочався з Івано-Франківська. Наступний – Ужгород. А далі Рівне, Острог, Нетішин, Луцьк, Черкаси, Кіровоград та Одеса.. Організатор туру, який триватиме до дев’ятнадцятого квітня – Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Остап Кавачай, ХайВей