ЗМІ про тур ЛІМ

«Лексикон інтимних міст»

11.11.2011 вийшла у світ книга Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст. Число 1-це початок, тому саме тоді,коли шість одиничок збігаються, новий твір Андруховича був представлений.

Як зазначає сам автор, це «довільний посібник з геополітики та космополітики». Книга складається з 111 есеїв про різноманітні міста світу. Тут є і Берлін, і Львів, які відіграли значну роль у житті Андруховича, і такі нові для багатьох – Аарау, Ґудалахара, Їглава,Оломоуц. Прочитавши коментарі, можна знайти багато схвальних,  і те, що книга розкуповується, – однозначно свідчить про популярність.

Про неї було багато сказано, всі знали і чекали. Представлення відбулось, книгу розкупили, прочитали, критикували. Неоднозначні відгуки особливо часто  лунали перед врученням премії ЛітАкценту. Адже, на антипремію «Золоту бульку» претендував саме цей твір та «Моя кохана К’яра» Олеся Ільченка. Врешті-решт, нагороду отримав саме «Лексикон». Варто зазначити, що раніше «Золоту бульку» отримували книга Люко Дашвар «Рай.Центр»,  та Ірени Карпи «Dобло і зло».

Проте, як бачимо, ці твори залишаються популярними. То чи можна стверджувати, що присудження нагороди впливає на думку читача? Антипремія може зменшувати авторитетність письменника серед критиків, можливо літераторів, але читача не переконаєш. Він уже ствердив  власну думку, яка МАЄ ПРАВО НА ІСНУВАННЯ. Для автора і для книги найголовніше – це читач, скільки б не говорили поганого чи хорошого,  адже лише він «має усю владу».

Ця книга не просто – прочитав-забув-поклав на поличку, а своєрідна – до якої завжди хочеться повертатись. Щоразу можна почерпнути нове, пережити нові емоції. Міст багато і кожне несе щось своє, тому чому б не перечитувати кілька есеїв щоразу? Ця книга – не  подорожні нотатки, розповіді про міста  і їхню сутність – це розповіді про роль міст, про життя, яке кожен проживає так чи інакше.

До слова, з 5 квітня Юрій Андрухович вирушає в тур Україною з «Лексиконом інтимних міст». Львів, на жаль, письменник не відвідає, проте завітає до сусідніх міст – Івано-Франківська та Тернополя (5 та 6 квітня відповідно).

Іра Роговик,  П’ятниця