ЛІМ

Андрухович: українська література очухалася

“Довільний посібник з геопоетики і космополітики” – так Юрій Андрухович описує свою давно анонсовану книгу “Лексикон інтимних міст”, яку 11 листопада презентує в Києві.

Нове видання містить в собі оповіді про 111 міст, в яких побував письменник. Це найбільший за обсягом його твір, який помістився на півтисячі сторінок.

Перед презентацією Юрій Андрухович розповів bbc.ua дещо про свій доробок, а також про нинішній рівень розвитку сучасної української літератури в цілому.

“Є міста, які значно глибше пережиті. Наприклад, найбільший за обсягом текст у цій книзі присвячений Львову. А десь поруч із ним – Київ, Берлін, Москва. Але є такі міста, про які лише 2-3 речення, тому що більше я про них нічого сказати не можу, бо побував там протягом якихось лише двох годин. Але й цього вистачило, щоб щось там зауважити”, – розповів Юрій Андрухович про книгу, яка стала першим прозовим виданням в рамках фестивалю Meridian Czernowitz.

Географія об’єктів і часові рамки вкрай необмежені – від 1960-х років до нині, від Нью-Йорка до Єнакієво.

Описуючи пригоди у тих містах, Юрій Андрухович, як він сам висловився, реконструював власні почуття, поринаючи у пам’ять і підключаючи фантазію.

На початку роботи над книгою Юрій Андрухович окреслював її як автобіографію у вигляді атласу, але врешті це художній твір, за словами автора. Книга, каже він, написана для молодих, відкритих людей.

“Ідеться про таких людей, які готові подорожувати у часі, просторі і в літературному тексті, але і в реальності”, – зазначив автор.

Література тримає удар

Рік тому під час Форуму видавців у Львові Юрій Андрухович без оптимізму говорим про стан української літератури і робив не дуже втішні для її поціновувачів прогнози:

“Не можна успішно продавати книжки, якщо люди їх все менше читають. А те, що їх все менше читають, є ознакою того, що ми в жахливому занепаді – як країна і як суспільство”, – сказав тоді Юрій Андрухович в інтерв’ю bbc.ua.

Юрій Андрухович також казав, що текст, який за обсягом перевищує 1000 слів, перетворився на неосильний для більшості. Деградація, за його словами, мала поглиблюватися і її пік письменник накреслив саме на момент виходу його книги, яку тепер і презентують в Києві.

“А навіщо?” – іронічно запитав Юрій Андрухович, відповідаючи на запитання про видання його нового творіння.

Втім, книга, яку активно анонсували останнім часом, все ж вийшла, а Юрій Андрухович тепер лунає дещо більш розважливо:

“Я не хотів би себе особисто ототожнювати з українською літературою, звичайно ж виходить не тільки моя нова книжка. Тобто, я думаю, що за той час, який минув, ми все-таки дещо очухалися. І, власне, удар тримаємо”.

Книга, за словами Юрія Андруховича, видана зусиллями досить великої групи людей, і це є свідченням того, що їх ще можна об’єднувати навколо якихось хороших справ:

“І ми здатні щось таке позитивне після себе лишати”.

Роман Лебедь, BBC Україна