ЗМІ про тур ЛІМ

Андрухович привіз до Тернополя «Лексикон інтимних міст» (фото)

В рамках всеукраїнського літературного турне вчора, 6 квітня, до Тернополя завітав іменитий вкраїнський письменник, поет та публіцист Юрій Андрухович. Літератор потратив цілий день на те, аби повідати жителям файного міста про свою нову книгу «Лексикон інтимних міст».

Першими під літературну «роздачу» потрапили студенти педагогічного університету ім. В. Гнатюка.

– Насправді зустріч з Юрієм Андруховичем  була дуже цікавою. Письменник уже з перших хвилин здобув прихильність студентів, розповідаючи нам про «Лексикон інтимних міст» і про те, як виникла ідея для її написання, – ділиться враженнями студентка-третьокурсниця Марія Бойко. – Найбільше, мабуть, запам’яталося те, як Андрухович зачитував вірш Віктора Неборака “Ляля Бо”. Він це робив із таким інтонуванням, що не залишитись під враженнями було просто неможливо. Крім цього, було ще чимало цікавих моментів, а сама зустріч тривала близько однієї години.

Згодом пан Юрій уже місцевій пресі повідав про свій новий творчий доробок та про турне, яке зі слів самого письменника взяло старт ще у його рідному місті Івано-Франківську, буквально на день випередивши Тернопіль.

– На сьогодні «Лексикон інтимних міст»  – моя найновіша книжка. Але, чесно кажучи, вже і не зовсім нова…, – починає бесіду Андрухович. – Тобто вона побачила світ ще 11 листопада минулого року. Після цього було ще декілька презентації у Чернівцях та у Львові. І вже після Нового року ми почали планувати ось цей тур, бо виникло враження, що ця книжка начебто залишилася якоюсь «недолюбленою». Крім того, до нас надходили запрошення з різних міст країни про те, щоб приїхати до них і влаштувати вечір презентації. Тому ми і вирішили побудувати маршрут так, аби «вписатися» у цих два квітневих тижні.

Успішний український письменник, твори якого популярні й серед європейських поціновувачів літератури, приїхав на зустріч до Тернополя на розкішному «Ягуарі». Правда, пан Юрій згодом уточнив, що недешева автівка належить його видавцю і що нею вони подорожують разом.

– По-перше, наша команда «туронавтів» складається з трьох людей. Це сам автор: інтерв’юер, роздавач автографів, лектор і просто чудова людина Юрій Андрухович, – детально пояснює посади своїх колег видавець Святослав Помаранцев. – З нами також є пані Ірина Вікирчак, яка є фото-відео оператором, прес-секретарем і просто музою, яка супроводжує нас в турі… Ну, і я: президент, видавець, меценат, водій, вантажник, охоронець та продавець книжок. Ось така у нас команда.

Сам автор «Лексикон інтимних міст» називає своєрідним «романом-пазлом», аргументуючи таку трактовку тим, що читачеві доведеться самому збирати до купи сюжетну лінію твору. «Вибір  цієї форми виник не відразу. Якось випадково мені спало на думку скласти список міст зі всього світу в яких я мешкав певний час, або коротко проживав, або побував, або провів декілька днів, чи навіть годин. Поглянувши на список я зрозумів, що виклавши ці міста за літерами в абетковому порядку може вийти якась мозаїка різних часів і з різних просторів, оскільки в цій книжці іноді міста стоять поряд, хоча насправді є зовсім далекими один від одного. На приклад, Чернівці поряд з Чикаго, Дніпропетровськ з Детройтом… І мені стало цікаво, як будуть ці тексти переходити один в одного», – розтлумачуює Юрій Андрухович.

– Загалом ця книжка має якусь таку наскрізну тему, чи то героя, який завжди знаходиться в дорозі. Людина, яка весь час поза своїм домом, і яка опинившись в іншому, чужому місці, намагається знайти щось близьке для себе. Звідси у назві книжки і присутнє слово «інтимне», – каже письменник. – Тобто інтимність в найширшому сенсі, а не лише в еротичному чи любовному.

На рахунок методики популяризації своєї книги Андрухович бідкається, мовляв, від його імені рівно стільки ж позитиву, скільки й негативу, бо воно читачами сприймається доволі неоднозначно. «Відповідно, це також може відбиватися на долі книжки таким чином, що багато хто може її прочитувати з певними упередженнями щодо особи автора. Хоча, звісно, краще, щоб про неї говорили, аніж взагалі не згадували», – наголосив він.

Під кінець відомий літератор зазначив, що наразі передчасно робити якісь висновки про тур. Але пояснив, що презентація в Івано-Франківську була доволі вдалою та зібрала чимало прихильників його творчості. Наступним після Тернополя на «туронавтів» чекає Ужгород, а слідом й інші міста неньки-України.

Андрій Орляк, фото автора,

0352.com.ua