ЗМІ про тур ЛІМ

111 історій про 111 міст

111 історій про 111 міст. Це останній роман Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст». Свій твір відомий сучасний письменник презентував у Черкасах. Хоча про наше місто в романі жодного слова, шанувальники творчості охоче прийшли на читання. Вільнодумний і непересічний Юрій Андрухович цікавий багатьом. Цього разу невтомний мандрівник розповідав про свої пригоди в Україні, Європі та Америці. Впродовж дня з ним спілкувалася і знімальна група ВІККА-НОВИН.

Востаннє в Черкасах Юрій Андрухович був у 80-их ще студентом. Через три десятиліття приїхав із новим романом і влаштував читання.
«Лексикон інтимних міст» – найбільший роман Андруховича. Автор над ним працював 6 років. Письменник пригадав близько 120 міст, зупинився на числі 111. У кожному місті побував сам. На папері виклав особисті враження та переживання.
Юрій Андрухович, письменник: «Я вирішив попрацювати з пам’яттю, потренувати її, кинути виклик забуттю та пригадати, стільки міст на світі, де я бував».
Юрій Андрухович перевернув час і простір. У романі немає хронології та географічних зв’язків Письменник за алфавітом розповідає про відвідані ним міста.
Юрій Андрухович, письменник: «Чикаго – сусід Чернівців, Дніпропетровськ – сусід Детройту, Габсбург – Гайсинга. Цікаві, всі вони взаємодіють».
Герой роману, якого теж звати Юрій, подорожує містами. Як стверджує сам автор, у творі правда та вигадка поряд. «Лексикон інтимних міст» – це не путівник містами. Швидше це настрій, атмосфера, запахи та смаки улюблених місць.
Юрій Андрухович, письменник: «Я щоразу писав із великим задоволенням, бо це нове місто, нова історія. Короткі історії про Єнакієве, Цюрупинськ».Є в романі й великі історичні «блокбастери» про Львів, Москву, Нью-Йорк. Юрій Андрухович запевняє, що твір можна читати в будь-якій послідовності. Кожна історія про місто – це окрема новела.
Юрій Андрухович, письменник: «Ця книжка є певним колом. Час не лінійний. Остання Ялта, я там був у 66 році, а перше – Аарай (через те, що 2 літери А). Я мусив його спеціально відвідати».
Уже в наступних «Лексиконах…» Андрухович пообіцяв написати і про Черкаси.

Вікка-новини