ЗМІ про нас

Юрій Андрухович презентував квартиру-резиденцію, в якій поселиться перший стипендіат

Відомий український письменник Юрій Андрухович презентував, а напередодні випробував, у Чернівцях квартиру-резеденцію, в якій вже досить скоро поселиться перший стипендіат поки що першого і єдиного в Україні проекту «Міжнародної стипендії для поетів і перекладачів поезії» від Міжнародної літературної корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ.

Юрій Андрухович, в житті брав участь у величезній кількості подібних програм, він же висловив думку, що відкриття квартири-резиденції для поетів і перекладачів саме у Чернівцях, це неймовірно правильно, адже у цьому місті майже все надихає на творчість, та й для німецькомовних поетів, саме для яких на початку проводять цей проект, не буде важко вживатися і довго звикати до зовсім іншого міста.

Юрій Андрухович, письменник, поет, перекладач: «Я дуже радий, що мені такі близькі Чернівці, що саме тут буде вперше в Україні ця резиденція».

Культовий український письменник провів у квартирі майже дві доби і умовами проживання в ній загалом задоволений. Він виявився таким собі тестовим-стипендіатом, покликаним оцінити наскільки гарно тут твориться. Чи не єдиний недолік – шумні сусіди за однією зі стін. Лаятися вони почали ще на світанку, відтак рано збудили поета.

Юрій Андрухович, письменник, поет, перекладач: «Я можу сказати за результатами цих 2 діб, що найскладнішим для цих майбутніх стипендіатів буде те, що вони повинні будуть прокидатися дуже рано, а це не властиво для творших людей. Тому, що сусідам за стіною сьогодні о 6:50 почали сваритися дуже голосно».

“Міжнародна стипендія для поетів і перекладачів поезії з української мови німецькою” – унікальна в Україні програма, мета якої промоція Чернівців у світі. Щороку до Чернівців приїжджатимуть закордонних поети з Австрії, Німеччини, Швейцарії, Люксембургу, Ліхтенштейну, а згодом – з Румунії, Польщі, Ізраїлю та інших країн.

Святослав Померанцев, президент Міжнародної літературної корпорації Merіdian Chernowitz: «Така не пряма реклама міста, як стипендія – це дуже витончено, мінімалістично, інтелігентно, але дуже дієво».

Щороку організатори планують приймати в квартирі-резиденції 8-10 поетів з Європи. Вони житимуть і творитимуть тут протягом місяця. Першим стипендіатом, який приїде в Чернівці вже 4 березня цього року, буде поет, есеїст і перекладач із Німеччини Рон Вінклер. Меридіанівці також зазначають, що стипендіати окрім своєї безпосиредньої роботи над творами будуть зустрічатися з журналістами і по можливості проводити лекції та читання.

Ірина Вікирчак, директор Міжнародної літературної корпорації Merіdian Chernowitz: «Єдиним зобов”язанням буде обов”язкова згадка при публікації творів над якими автор тут працював на початку, або в кінці твору. Також сподіваємося, що вже якимось таким природнім буде, що автор писатиме і про Чернівці, що не можливо передбачити, хоч сподіваємося що це буде його надихати».

ТРК Чернівці