ЗМІ про нас

«Жадан&Собаки в космосі»: бої без правил

3 вересня презентацією нового альбому «Бийся з неї» в харківському клубі «Жара» розпочалося турне спільного проекту Сергія Жадана і гурту «Собаки в космосі», організоване Міжнародною літературною корпорацією MERIDIAN CZERNOWITZ. Воно складається з двох частин – української та закордонної, і охоплює десятки міст, починаючи з Харкова і закінчуючи Штутгартом. Особливістю української частини туру є те, що вхід на всі концерти вільний, але у зв’язку з ситуацією в країні, музиканти проводять збір коштів для поранених у зоні проведення АТО й усі бажаючі можуть підтримати військових, кинувши добровільну пожертву у спеціальну скриньку.

Альбом «Бийся за неї» – вже третя за рахунком спільна робота письменника, есеїста та перекладача Сергія Жадана і харківського ска-панк гурту «Собаки в космосі». Вони працювали над ним, загалом, трохи більше року і довго сумнівалися, чи презентувати його саме зараз, коли на Сході країни точиться війна. Проте альбом з такою символічною і промовистою назвою вийшов настільки актуальним і довгоочікуваним, що туру все-таки сказали «так».

До платівки увійшло одинадцять нових треків, які кардинально різняться за звучанням від того, що «Жадан&Собаки в космосі» робили раніше. Цей альбом вийшов більш нестримним, серйознішим і навіть у певні моменти дещо агресивнішим за два попередні. «Бийся за неї» – це досконале поєднання ліричних і драйвових семплів з яскравою палітрою нот і гам, приголосних і голосних, які лишень тільки є в запасі у цих музикантів та їхнього фронтмена.

Самі ж музиканти та Сергій Жадан відгукуються про свою нову роботу так:

«Спочатку у нас з’явився сингл на пісню «Білі люди», потім узимку ми записали «Країну» і так розпочалася робота над цим альбомом в цілому. Якщо ми скажемо, що писали його цілий рік, то це буде не зовсім правильно. Ми просто робили його з великими перервами, але сам запис тривав десь близько трьох місяців. А потім у президента Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослава Померанцева виникла ідея до диску зробити ще й комікс, бо, зрештою, що таке продаж самого диску в країні, де процвітає піратство? А так у наших слухачів з’явилася можливість погортати ще й паперове втілення нашого альбому, намальоване художником Артемом Колядинським на тексти наших пісень. Що стосується самого турне, то воно у нас складається з двох частин, як уже всім відомо. Перша частина – українська. Вона охоплює Харків, Чернівці, Івано-Франківськ, Львів, Тернопіль, Луцьк та Коломию, а друга частина – це Польща, Чехія та Німеччина. Ми вже досить давно хотіли зробити таке турне і ось наважилися, хоча зараз не найкращі часи для цього. Але наразі дуже важливо, щоби закордоном якомога більше говорили про Україну, про ситуацію, яка склалася у нас на Сході і ми хочемо зі свого боку привернути до цього питання якомога більше уваги. Також це була наша спільна ідея, щоби давати в українських містах безкоштовні концерти задля того, аби збирати кошти для поранених в зоні АТО. Ми подумали, що раз ми вже маємо можливість зібрати одночасно в одному місці велику кількість людей, то чому би не зробити якусь суспільно корисну справу. Багато ми не зберемо, звісно ж. Але от у Харкові вже зібрали десять тисяч. Ясна річ – це крапля в морі, але все одно дуже хороша така крапля в морі, яка може хоч комусь допомогти.

Після закінчення основного турне ми також плануємо ще в жовтні дати кілька концертів у тих містах України, які не увійшли до цього туру. Так ось, наприклад, 15 жовтня плануємо ще зробити в Харкові одну цікаву акцію спільно з берлінським гуртом RotFront. Також надалі у нас є домовленості із Запоріжжям та Кременчуком, але найголовніше – щоби в країні все було добре. Доки буде можливість грати – ми будемо грати».

Своїм баченням туру поділився і Святослав Померанцев: «Ідея зробити книжку-комікс до нового альбому Сергія Жадана та «Собак у космосі» виникла ще під час книжкового ярмарку в Ляйпцігу. Ми з Сергієм сиділи на нашому стенді, спілкувалися, і він сказав, що вони з хлопцями записали новий альбом і було би добре якось погратися і зробити з цього всього цікавий проект. І ми почали брейнштормити в пошуках ідеї для його оформлення. Тур насправді був запланований вже давно, але я з радістю підключився до нього і підтримав організаційно. Альбом вже також був фактично готовий і Meridian Czernowitz запропонували зробити до нього таку собі «обкладинку». Тобто ми зійшлися на думці, що це має бути диск із треками плюс ця найгарніша «обкладинка» з текстами пісень і, власне, малюнками. Згадані три складові – це об’єднуючі фактори, які рівноцінно зможуть зацікавити усіх прихильників творчості «Жадана&Собак в космосі» – і тих, кому більше до душі музична складова, і тих, хто більше любить поетичну творчість Сергія, адже крім диску це буде ще й цікавий комікс із красивими ілюстраціями. Їх робив наш чернівецький художник Артем Колядинський, з яким ми вже давно співпрацюємо. Минулого року він робив для нас ілюстрації до книжки Роберта Вальзера «Прогулянка», яка вийшла в українському перекладі Юрія Андруховича. І ми від такої співпраці кайфуємо, щось разом будуємо, вигадуємо. Звичайно, що в цього проекту є і певна комерційна мета, хоча насправді це невеликі гроші, бо наше маленьке видавництво працює, умовно кажучи, в секторі високої літератури. Я ще називаю цей сектор літературою, яка не продається. Взагалі всю літературу умовно можна поділити на три типи: висока література, інтертеймент і бестселер. Якщо ми говоримо про бестселер, то це наклади в сто тисяч примірників, а висока література, з якою ми, власне, і працюємо, передбачає наклади всього лише в тисячу примірників, ну якщо пощастить, то максимум десять тисяч. Але я не можу не говорити про комерційну складову, бо диск сам по собі теж має наклад максимум тисячу примірників, тому ми вигадали саме такий проект, аби все ж-таки збільшити об’єми продажів. Хоча Сергій Жадан сміється з того, що я називаю цей альбом книжкою. Але я називав і буду називати це книжкою, тому що, як я вже казав, звичайний СD – це наклад тисяча примірників, а цей альбом (завдяки ще й паперовому втіленню) вже має претензії для накладу як мінімум три тисячі примірників. Зараз основна ціль – підігріти інтерес до нашого спільного проекту і я гадаю, що ми чудово з нею справляємося».

Пісні та виступи «Жадана&Собак в космосі» завжди атмосферні. Це слова, які перетікають по твоїх жилах, як по нестримних ріках, підігріті космічними, інколи майже шаманськими мелодіями, як у пісні «Сомалі». Це лірика, яка, якщо не вбиває тебе, то робить не сильнішим і мужнім, а навпаки, м’якішим і довірливішим, як у кавері на пісню Іггі Попа «Pies», це голоси, які звучали у твоїй голові ще задовго до появи будь-яких слів та звуків і тепер знайшли матеріальне втілення в гітарних грифах і барабанних ритмах, якими пронизаний весь альбом від початку і до початку, адже цей диск, як і планета Земля – круглий, а отже він – це ода безкінечності. Він змушує твоє серце битися частіше або просто – битися. За них. За себе. За неї.

Тетяна Майборода