ЗМІ про нас

У Чернівцях говорили про те, що «культура не несе агресивних меседжів і танків»

Поети з Німеччини, Австрії, Ізраїлю, Румунії та Польщі з 3 до 6 вересня, що взяли участь у Meridian Czernowitz, подискутували про культуру на тлі війни в Україні. Читали вірші не лише у стінах університету, а й на єврейському кладовищі та в синагозі…

Залежність

Чернівецький національний університет традиційно став стартовою платформою фестивалю. Тематичні та ідейні орієнтири порівняно з минулим роком майже не змінилися. Поет, радіожурналіст, винний критик та один з ініціаторів створення фестивалю Ігор Померанцев наголосив: «Наша ситуація не змінилася. Наш рупор — «Музи не мовчять». Були нещодавно в Харкові, нині прифронтовому місті, в одному зі шпиталів. Через нього пройшли 15 тисяч вояків, багато з них повернулись до своїх міст додому або на цвинтарі. Водночас на Західній Україні відкриваємо фестиваль. Чути запах еспресо, навколо красиві жінки. Такий парадокс. Відчуття того, що ми проживаємо два життя, я думаю, поети спроможні схрестити ці два житття — горе, яке несе війна, та звичне життя. Я думаю, це буде настрій фестивалю цього року».

«Я найщасливіший президент, бо в цій країні Meridian Czernowitz мешкають прекрасні книги і люди», — каже президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослав Померанцев. «Оскільки в залі лише друзі, хочу скористатися можливістю і зробити з усіма селфі», — завершує він свій виступ під час відкриття фестивалю в Чернівецькому національному університеті.

Відомий український письменник Юрій Андрухович зазначив: «Ми звикли до Meridian Czernowitz як до хорошого алкоголю чи наркотиків і маємо раз на рік приїхати сюди і «вколотися» Чернівцями. Це дивовижний тандем Померанцевих: генератор Святослав і головний поет фестивалю Ігор. Ми звикаємо й узалежнюємось».

Культура і війна

Центральними подіями цьогорічного фестивалю стали дві дискусії на тему «Культура на тлі війни та війна на тлі культури», до яких долучилися, зокрема, Сергій Жадан, Олександр Бойченко, Юрій Іздрик, Ігор Померанцев, Борис Херсонський. Йшлося про феномен війни та, звичайно ж, сьогодення нашої держави. Власне, ці заходи радше стали вільним мікрофоном для спікерів, а найголовніше — це те, що кожен із них, дослухаючись до думки іншого, формував свій дискурс культури і війни.

«Культура може все. Це слово, у якого нічого немає. Культура виконує функцію називання під час війни, складає певний обрз, архетип. Культ героя — це культ смерті», — упевнений Юрій Іздрик. Сергій Жадан вважає культуру беззахисною та неспроможною зупинити війну чи запобігти їй. «Культура не встигає за життям, а йде позаду на 2 роки. Але це нічого не значить, все одно варто писати. Чому? Тому що всі війни закінчуються, і хочеться сподіватись, що наша теж завершиться у найближчій перспективі, і коли це станеться, то всі звернуться до культури, історії, мови, літератури. Якщо не буде культури, то буде важко. Незважаючи на безнадійність, треба робити свою справу», — впевнений письменник із Харкова.

Юрій Андрухович резюмував: «Культура не несе агресивних меседжів і танків. Наша війна на сході — війна культурних виборів, там діє винятково культурна мотивація. Тому там вдалося розпочати війну. Два з половиною десятиліття тому ми були на порозі позитивних змін, і нам здавалося, що не буде воєн. І коли культурна експансія потягла за собою війну — з’явився постмодернізм». «Він полягає у тому, що на одній території співіснують багато культур і не мають конфліктів», — переконаний письменник.

Ліга Європи

Meridian Czernowitz — а фестиваль проходив уже вшосте — продовжує щорічно вражати незвичайними локаціями та великою кількістю іноземних гостей. Серед учасників цьогорічного фестивалю — 35 поетів із 9 країн, зокрема Німеччини, Польщі, Ізраїлю, Швейцарії, Румунії, Росії та Австрії. Більшість із них приїжджають відчути дух міста Пауля Целана, німецькомовного поета, що народився у Чернівцях. Австрійський письменник Петер Ватерхаус ділиться: «Я приїхав у Чернівці з багатьма запитаннями із Західної Європи, де будують високі стіни із дротом. А Чернівці є для мене своєрідним порогом, як у Целана у збірці «Від порога до порога». Я давно читаю Целана, в нього є цей образ порогу. А інший рядок із його віршів — це безмежний простір. Але в Європі зараз немає цього поняття». «Забуття є обов’язковим, щоб почалося щось нове», — впевнений австрієць.

Цього разу поезія звучала у напівзруйнованій синагозі на єврейському кладовищі, головній синагозі Буковини, а читанням у дворі, де народився Пауль Целан, завадила дощова погода. Участь у заходах узяли поети Рікардо Доменек, Рон Вінклер, Крістіне Кошель, Тімо Бергер із Німеччини, Богдан Задура з Польщі, Рафаель Урвайдер та Ліза Ельзессер із Швейцарії, Крістоф Бауер, Петер Ватерхаус з Австрії, Яель Глоберман та Йонатан Берг з Ізраїлю. Уперше долучилася до фестивалю румунська авторка Нора Іуга. Вона прочитала свої твори в новому Центрі румунської культури у центрі Чернівців. Її приїзд особисто профінансував Святослав Померанцев. «Румунська культура впливала на саме поняття Czernowitz, яке ми пропагуємо. Однак румунських поетів ми на фестивалі не бачимо, оскільки існує серйозна проблема. Ми ніяк не можемо знайти гроші для участі румунських авторів, тому, наприклад, поїздку Нори Іуги я фінансую особисто. Основна проблема — це брак грошей на румунських учасників, тому що ми не можемо домовитися ні з культурним інститутом, ні з їхнім міністерством культури, ні з консульством Румунії у Чернівцях», — пояснив він.

Модифікації

Програма цьогорічного фестивалю стала більш збалансованою та строкатою завдяки чималій кількості перформансів, що відбувалися щовечора після насичених поезією днів. У перший день фестивалю було презентовано проект режисера Олега Мельничука та «Незалежної Театральної лабораторії» «Метаморфози пана К.», що відбувся у напівзруйнованому костелі Пречистого Серця Ісуса. Наступного дня Юрій Іздрик відіграв для гостей фестивалю dj-сет «SUMMA звуків». У рамках суботньої вечірньої програми пройшли театралізована презентація книжки Ельфріди Єлінек «Смерть і діва» та проект Сергія Жадана та агенції «АртПоле» під назвою «роздІловІ». Відвідувачі фестивалю у неділю на завершення поетичних вихідних стали першими слухачами в Україні музичного проекту ATLAS ESTREMO і презентації нового альбому Юрія Андруховича спільно із польським гуртом Karbido. Далі вони поїдуть в тур іншими українськими містами, серед яких Львів, Київ, Івано-Франківськ, Тернопіль, Луцьк, Маріуполь та інші.

ПОЕТИЧНИЙ ТУР

Незабаром участиники фестивалю Meridian Czernowitz виступатимуть у Львові (поетична кав’ярня Meridian Czernowitz у рамках Форуму видавців, 9-13 вересня), Меці (Франція, 9-11 жовтня), трьох містах Швейцарії (12-14 жовтня), Парижі (12 жовтня), Брюсселі (13 жовтня), Люксембурзі (14 жовтня), а також на Франкфуртському книжковому ярмарку (Німеччина, 15-18 жовтня). Під час туру вони читатимуть свої вірші та візьмуть участь у публічних дискусіях на тему: «Культура на тлі війни і війна на тлі культури».

“Україна молода”

Фото – Олександр Зубко