ЗМІ про нас

«В Ужгороді спрацювала ментівська логіка Москаля», – Андрій Любка

Роман Андрія Любки «Карбід» — це замальовка українського сьогодення. В новій книзі він описав реальних людей та реальні схеми контрабанди, які працюють на Закарпатті

«На презентації у мене запитали: чи не боюся я розплати від Балог чи Ланьо, оскільки в романі описав те, що вони роблять на Закарпатті. Я відповів, що ні, оскільки ці люди книг не читають», — розповідає письменник.

Презентація книги відбулася 24 серпня у Празі, зараз Любка вирушає у всеукраїнський тур на її підтримку. Проїде  усіма обласними центрами. Окрема увага буде присвячена Сходу та містам, які знаходяться біля лінії розмежування. Вхід на зустрічі буде платним.

В квітні таким же туром по Україні на підтримку своєї книги проїхав Сергій Жадан. На ці зустрічі приходило багато молоді. «Тому я очікую побачити цих молодих людей вже під час мого туру», — розповідає Андрій Любка.

Наталя Соколенко: Про що книга «Карбід»?

Андрій Любка: Це роман, який я писав два роки, як будь-який роман, який має 300 сторінок, дуже важко сказати про що він. Головною ідею герою, який і є Карбідом, він шкільний вчитель історії і учні його називають Карбідом. Його епохальна ідея — збудувати тунель з Закарпаття в Євросоюз, скасувавши таким чином візовий режим. Дія роману розгортається у 2015 році після Євромайдану під час війни з Росією, його ідея, вона шляхетна. Він вважає, що українці заслужили бути частиною Європи, тому цей тунель має бути з відкритими дверима у ЄС. Натомість, щоб його збудувати йому потрібна команда гроші і ресурси, і тому він збирає друзів. З 8 головних героїв — 6 контрабандисти. Їхня мета вже не така шляхетна, їхня ідея мати тунель, яким би вони перевозили контрабандні товари або людей.

Ірина Соломко: Хорошими ідеями будуть користуватися покидьки. Ви говорили, що вас надихнула історія з тунелем, що був виявлений у 2012 році.

Андрій Любка: Їх було три, просто один, який виявили в 2012 році він був, як і в цьому романі 700 метровим і нагадував метро. Там були комунікації, електрика, вагонетки, рейки. Курсувало під кордоном метро. Можливо не зовсім надихнула мене ця новина, але йшлося про певний імпульс, бо в мене вже був готовий головний герой і хотілося написати якийсь авантюрний і пригодницький роман, щоб вийшла така балканщина. Мав бути колоритний персонаж з золотим зубом і в чорному костюмі, який мав виголошувати пафосні ідеї, смішні самі по собі. Але то мав бути роман дія якого розгортається у вигаданому містечку, бо Ведмедів це вигадане містечко, але в реальний історичний період. Тому 2015 рік і геополітична катавасія були добрими декораціями.

Наталя Соколенко: Герої під час цієї історії, вони ходять на вибори голосувати?

Андрій Любка: Там немає виборів, але вони вирішують рити тунель. З початку вирішують рити його з міського кладовища, бо місто одразу на кордоні, але вони вирішують, що там їх можуть помітити, тому найкраще приховати цю історію, якщо почати рити його на центральній площі. Вони залучають до себе міського голову Золтана Бартока і він бере патронат над цією ідеєю і офіційно повідомляють, що до дня Незалежності України хочуть подарувати місту фонтан і там будується фонтан єдності з Європою. В якоїсь мірі це дійсно ідея єдності з Європою. Відкриття фонтану заплановано на 24 серпня 2015 року і мер бачить цю подію, як частину своєї агітаційної кампанії.

Перша презентація відбулася в Празі 24 серпня і анонсували ми її як презентацію контрабандно привезених примірників книги.

Наталя Соколенко: Що до всеукраїнського туру. Куди ви збираєтесь їхати і чи є в цих маршрутах Донбас?

Андрій Любка: В рамках цього туру відбудуться приблизно 30 презентацій. Перший етап це північ і Південь, Схід України, в тому числі 5 прифронтових міст: Сєвєродонецьк, Маріуполь, Краматорськ, Слов’янськ і ще якесь місто.

Презентація книжки відбулася невдовзі після перестрілки в Мукачеве, і мене часто запитували, чи я не боюся помсти з Боку Балоги, бо дуже чітко описую всі контрабандні схеми. Не боюся, бо ці люди не читають книжок.

Наталя Соколенко: Зараз в Ужгороді другий тур виборів мера буде, чи вже обрали?

Андрій Любка: Буде. В другий тур вийшли якісь два мерзотники, антимайданівці-ренгіонали. Один вийшов завдяки масовому підкупу. В останнє так роздавали гроші в 2010 році від Балоги, коли вони одноосібно сформували більшість у обласній раді. Найгірше, що сталося, що кришував цей підкуп Генадій Москаль. Оце ментовська логіка Москаля спрацювала. Він домовився з силами зла для того, щоб в обласній раді сформувати більшість.

Громадське радіо