ЗМІ про нас

Країна намагається вистояти, хтось це робить зі зброєю в руках, хтось із комп’ютером – Жадан

У Чернівцях пройшов шостий міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz

Літературна осінь у Чернівцях. Понад три десятка авторів із 9 країн, цікаві перформанси, презентації нових книг і поетичні читання, публічні дискусії про культуру на тлі війни. У Чернівцях пройшов шостий міжнародний поетичний фестиваль «Меридіан Черновіц».

Виставою за творами Франца Кафки – спільним проектом українців, чехів та австрійців – відкрили у Чернівцях міжнародний поетичний фестиваль. Перформанс в неоготичному старовинному костелі «Серце Ісуса» показала «Незалежна театральна лабораторія».

«Вони поєднані всі долею, напевно, Франца Кафки, – відчуттям себе чужим у цьому світі. Відчуття недолюбленості з дитинства, відчуття такого холоду від суспільства, від сім’ї, від байдужості», – розповідає режисер перформансу Олег Мельничук.

Дискутували про культуру на тлі війни

Розгорнулись на фестивалі й публічні дискусії. Основною темою стало обговорення культури на тлі війни. Представниця Німецького культурного центру Одеси Ліана Кришевська вважає: однією із причин війни є відсутність єдиної культурної політики.

«Не було відповідної політики в країні, культурної політики, яка б виховувала почуття належності до цієї землі, на якій ми народились і до якої ми належимо. Ми є її частиною, але також і вона входить в нас своїм культурним надбанням. Це є частина нашої душі», – каже Ліана Кришевська.

Під час воєнних дій письменник Сергій Жаданорганізовував на сході літературні читання. Автори повинні описувати події на передовій, вважає письменник.

«Країна намагається вистояти, себе зберегти, хтось це робить зі зброєю в руках, хтось із комп’ютером в руках», – вважає Сергій Жадан.

Вірші Пауля Целана українською. Публічні поетичні читання

На різних майданчиках фестивалю відбувались і публічні читання поезій одразу кількома мовами. У Целанівському центрі декламували вірші з останньої збірки німецького поета, який народився у Чернівцях 1920 року, – Пауля Целана. «Троянда нікому» – ця збірка поезій Целана уперше зазвучала українською.

Насолоджуватись літературною осінню у Чернівцях вже стало традицією і для європейських авторів.

«Цей фестиваль повинен і надалі зберігати свій дух космополітизму, тому що увесь світ нині стоїть перед загрозою різноманітних націоналістичних течій. І єдине, що я можу побажати фестивалю, щоб і надалі він залишався таким відкритим для іншого», – ділиться враженнями письменниця зі Швецарії Ільма Ракуза.

Радіо Свобода