ЗМІ про нас

Американка пише книжку про Ольгу Кобилянську

До Чернівців приїхала нова стипендіатка MERIDIAN CZERNOWITZ із США 71-річна Кора Шварц. Американська письменниця, фотожурналіст і психолог допише тут свою книжку про Ольгу Кобилянську, яка відіграла особливу роль у її житті. Кора Шварц навіть створила резиденцію для письменників-жінок в штаті Нью-Йорк, де все просякнуте духом Гірської Орлиці.

– Я люблю бувати у цьому місті, – запевнила американка. – До Чернівців приїжджаю вже 15 раз. Цього разу моя мета полягає в тому, щоб знаходитися в атмосфері, сприятливій для написання моєї книжки про Ольгу Кобилянську. Адже в цьому місті вона проживала і творила. Через відкрите вікно до мене долинає шум вулиці, людський гомін. Я черпаю енергію співвітчизників Ольги Кобилянської, її міста і країни. Тому намагаюся сприймати навколишнє її очима. Книжка, над якою зараз працюю, буде дуже великою і займатиме тривалий період. До неї увійдуть щоденники Кобилянської, роздуми і спогади людей. А закінчиться вона тим, що несподівано з’явиться незнайома жінка, яка пройшовши через багато подій, захоче повернутися до Чернівців.”

Кора Шварц народилася того дня і року, коли померла буковинська письменниця Ольга Кобилянська, – 21 березня 1942 року.
– Про це я дізналася під час одного із своїх приїздів до Чернівців, звідки був родом мій покійний чоловік. Він багато розповідав мені, що в роки його дитинства це місто було культурним центром. Тому навіть не бачачи Чернівців, я закохалася в них і захотіла тут побувати, – пригадує пані Кора. – Ми жили у давніх знайомих чоловіка на старовинній вуличці. Якось падав сильний дощ, і ми не могли нікуди піти. Дивлячись у вікно, я звернула увагу на невеликий будинок навпроти, куди часто заходили люди. Запитала в господині, що там знаходиться. Вона сказала, що музей відомої письменниці. Оскільки я сама пишу книжки, то вирішила навідатися туди. Про Ольгу Кобилянську до того дня ніколи не чула. Коли зайшла до музею, одразу ж звернула увагу на портрет жінки в чорному. Мені чомусь здалося, що я її знаю.

Неподалік Нью-Йорка, біля підніжжя гір Кетскілз, які нагадують Карпати, Кора Шварц відкрила літературно-мистецьку резиденцію “Моя оселя”, яку назвала іменем Ольги Кобилянської.

– У моєму притулку все просякнуте духом Ольги Кобилянської, – запевнила Кора. – Дерев’яний будинок спроектований так, як будинок в Димці, де проживала Ольга Кобилянська. Скрізь розвішано її портрети, є її твори у перекладі англійською мовою. Кімнати я прикрасила сувенірами, привезеними з Буковини. Навіть меблі намагалася придбати подібні на ті, які побачила в музеї в Чернівцях. Гадаю, Ользі Кобилянській мій притулок, розміщений в лісі серед природи, яку вона так любила, теж сподобався б.

“Молодий буковинець”