ЗМІ про нас

ТРК Буковина про Кору Шварц

У Чернівцях продовжують гостювати письменники з усього світу. Нагадаємо, що першу резиденцію для митців в Україні започаткувала Мiжнародна Лiтературна Корпорацiя «Меридіан Черновіц». У березні у квартирі-студії для письменників жив і творив німецький літератор Рон Вінклер, а зараз сюди завітала письменниця Кора Шварц з Нью-Йорка.

У 1977 році американка Кора Шварц познайомилась з привабливим чоловіком із Чернівців, проте тоді жінка про таке місто навіть не чула.

Це стало початком стосунків Кори не тільки з майбутнім чоловіком, але й знайомства з Чернівцями. У 1980 році Кора зупинились у будинку навпроти літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської. Тоді американська письменниця відчула потребу дізнатись якомога більше про її постать. Як виявилось, Кора народилась 21 березня 1942 року – у той день, коли померла буковинська орлиця.

Відтоді Кора Шварц детально вивчала творчість української колеги. А зараз у рік 150-річчя від дня її народження приїхала до Чернівців, аби завершити написання книги про Кобилянську. Кора Шварц приїхала на запрошення Мiжнародної Лiтературної Корпорацiї «Меридіан Черновіц». Чернівецька резиденція перша в Україні, проте така практика вже далеко не новина у всьому світі. Зокрема Кора Шварц також створила у США резиденцію для жінок-письменниць. До речі, будинок спроектований, як помешкання Ольги Кобилянської у селі Димка, де письменниця провела юні роки, і розташований посеред лісу.

Кора Шварц перебуватиме в Україні ще місяць. За цей час планує знайти більше інформації про Ольгу Кобилянську і поспілкуватись з людьми, які досліджували її життя і творчість. А повернувшись в США, обіцяє розповісти про Чернівці, адже там про місто відомо небагато.

Любов Смолдирєва, ТРК Буковина