ЗМІ про нас

Перший український поетичний потяг вирушив у дорогу

5 вересня почався безпрецедентний культурно-мистецький проект – Поетичне турне. О 18:43 з Києва до Чернівців вирушив 117-й потяг, у якому поети з України, Німеччини, Австрії та Швейцарії під стукіт колес читали вірші пасажирам. Саме так творчо та неофіційно стартував IV Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ.

Поетичне турне – новий проект Міжнародної Літературної Корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ. Маршрут потягу проходить крізь такі міста як Київ, Чернівці, Львів, Берлін та Бремен. Концепція проекту полягає в тому, щоб не тільки згуртувати людей, котрі їдуть на головні літературні події року (а їдуть усі зазвичай одним потягом) – фестивалі MERIDIAN CZERNOWITZ та Форум видавців, а й інтегрувати сам фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ у серця якнайбільшої кількості людей різних міст, містечок, селищ, які є пасажирами поетичного потягу, інколи навіть не підозрюючи про це. Тобто будь-хто, хто сяде на поетичний потяг, може пройти у спеціальний вагон-салон у кінці чи на початку потягу й послухати поезію, ставши таким чином частиною поетичного фестивалю. Ідея проекту належить президенту Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZEROWITZ Святославу Померанцеву та Директору фестивалю – Ірині Вікирчак.

«Найважливіше в організації подібних проектів це мати надійних партнерів. Адже я знаходжуся в Чернівцях і дистанційно роблю проекти у Києві, Львові, Берліні та Бремені, у якому на відміну від інших міст я ще не була. Складно було з організацією самого поетичного потягу, адже це замовлення великої кількості квитків, домовленості з Укрзалізницею за спеціальний вагон тощо. Для Укрзалізниці наше замовлення було незвичним, провідник сказав, що він за 10 років своєї роботи нічого такого не бачив. Ми переробили звичайний, офіційний, академічний конференц-вагон на поетичний вагон. Подібні поетичні потяги курсували Європою у 2010-му, на них читав і наш Юрій Андрухович, проте для України наш потяг – перший поетичний потяг. Ми рік працювали над проектом, і я вважаю, що все вдалося, адже було багато задоволених», – ділиться директор Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZEROWITZ Ірина Вікирчак.

Перша частина маршруту почалася в Києві та закінчилися Чернівцями, а поетичні читання переросли в IV Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. У 117-му поетичному потязі читали свої тексти такі поети як Сергій Жадан (UA), Олесь Ільченко (UA), Світлана Поваляєа (UA), Маріанна Кіяновська (UA), Нільсен (DK), Енн Коттен (DE), Міхаель Донгаузер (AT), Маріон Пошман (DE), Ганс Тіль (DE), Амір Ор (IL), Олена Фанайлова (RU), Ігор Померанцев (GB), Катерина Бабкіна (UA), Олена Рибка (UA), Нора Іуга (RO), Е. А. Ріхтер (AT), Макс Чоллек (DE), Остап Сливинський (UA), Тарас Малкович (UA), Анна Малігон (UA), Олексій Чупа (UA), Наталія Бельченко (UA), Олена Герасим’юк (UA) та інші.

 Чесно кажучи, стояла неймовірна атмосфера: поети під ритм потягу читають вірші, їх знімають шість центральних телеканалів, купа пасажирів, що прямують на фестиваль, більшість із них – твої друзі та знайомі. А письменників, які виступили і «відчиталися», зустрічаєш у тамбурі, проходах, купе. У результаті виходить такий собі єдиний живий, рухливий організм, об’єднаний поезією під брендом MERIDIAN CZEROWITZ.

«Досить комфортна та тепла атмосферна, я читала з келихом вина, і це схоже було на якийсь перфоманс. Ритм дороги влучно доповнив звучання віршів. Також я буду читати на потязі Чернівці-Львів, що прямує на Форум Видавців», – розповідає поет-пасажир Анна Малігон.

«Це незабутній досвід! Учора вже хтось казав, що наступного року треба знімати літак, але вважаю, що тоді дрижали б ноги, а так ти стоїш на ногах і їдеш, але водночас же твердо стоїш. Це приємне погойдування, яке зазвичай заколисує, навпаки надихнуло на читання. Я вперше читаю в таких умовах. СВ-вагон з його дерев’яними полицями, шкіряними меблями і, звісно, поетами – це вже не просто вагон – це Щось!», – додав поет-пасажир Тарас Малкович.

Відвідувачами поетичного потягу стали всі, хто їхав на фестиваль до Чернівців, а також інші пасажири. Серед них був і посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль, який разом із усіма став слухачем дійства.

«Моя подорож до Чернівців почалася з того, що я побачила Сергія Жадана, який давав інтерв’ю якомусь телеканалу, і я зрозуміла, що вийшла на ту платформу, і до правильного потягу. Поки я дійшла до свого вагону, то побачила безліч поетів, журналістів, і усіляких навколо літературних діячів, з деякими з них я їхала в одному 9-му вагоні, а всіх їх зустріла в поетичному вагоні, який, на мою думку, – вдався. Це класний проект: читати вірші на відстані між містами Київ та Чернівці», – ділиться враженнями Катерина Тягло з Харкова.

А Інна Губар із Києва взагалі вирішила святкувати в поетичному потязі свій День народження: «Учора в мене був День народження, і я вирішила, що найкращий подарунок – це поетичний потяг та фестиваль MERIDIAN CZEROWITZ, про який я дізналася під час «Книжкового Арсеналу». Я дуже рада всьому: погоді, авторам, потягу, Чернівцям. Для мене це свято».

Поетичне турне триватиме до 25 вересня. Кожен охочий може стати пасажиром поетичного вагону, придбавши квиток до Львова, Берліну чи Бремену. Найближчий потяг відправиться з Чернівців у понеділок 9 вересня о 15:51 (потяг 136 ЛА). Останній увіллється в 20-ий Форум видавців у Львові.

Тож поспішіть, адже квитків лишилося не багато! Більше інформації про турне та номера поїздів на офіційному сайті Міжнародної Літературної Корпорації MERIDIAN CZEROWITZ.

“Друг читача”