ЗМІ про нас

У Чернівцях 6-8 вересня відбудеться Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz

Київ. 3 вересня. УНІАН. У Чернівцях з 6 по 8 вересня відбудеться четвертий Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослав Померанцев.

“Цей фестиваль є щорічним і збирає на три дні в Чернівцях вищу лігу європейських та українських поетів. Українська культура, література дуже цікаві для західного світу. Тому наша місія – це міст між культурами, між Україною та Європою, в першу чергу між Україною та німецькомовною Європою”, – сказав Помаранцев.

Головна ідея цьогорічного заходу – “(Не) відомі Czernowitz”. Поетичні читання, презентації книжок, лекції, театральні та музичні перформанси, вечірки “ЕлектроПоезії” відбуватимуться у колишній і діючій синагогах, редакції газети “Радянська Буковина”, костелі єзуїтів “Пречисте серце Ісуса”, Єврейському домі, школах, де свого часу навчались видатні письменники Чернівців. Всього заплановано близько тридцяти літературних подій.

Учасники фестивалю – поети, перекладачі, публіцисти та музиканти з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Румунії, Молдови, Польщі, Ізраїлю, Великої Британії, Білорусі, Росії, США та України. Вибрані твори авторів-учасників фестивалю будуть видані окремою поетичною збіркою мовами оригіналу та в перекладах.

В рамках фестивалю корпорація Meridian Czernowitz представить новий літературний проект – поетичне турне Київ-Чернівці-Львів-Берлін-Бремен, яке триватиме з 4 по 25 вересня цього року. “Ми розпочнемо наше турне з Києва, де завтра відбудуться цікаві читання, інтегровані у виставку у PinchukArtCentre. Читання називаються “300 китайців” за однойменним віршем Сергія Жадана, який також завтра буде там виступати разом з поетами з Австрії, Німеччини, Швейцарії, Румунії, Ізраїлю разом з українськими поетами”, – повідомила директор Meridian Czernowitz Ірина Вікирчак.

Окрім основних зупинок турне, авторські читання проходитимуть у спеціальному вагоні-салоні потягів Київ-Чернівці та Чернівці-Львів. Учасники проекту представлятимуть сучасну поезію Німеччини, Австрії, Швейцарії, Великої Британії, Польщі, Румунії, Ізраїлю, Росії та України. Особливість турне полягає в тому, що тексти будуть читатись рідною мовою поетів та в перекладі на українську.

Фото Олександра Зубка