ЗМІ про нас

На закритті фестивалю Meridian Czernowitz їли плов та пили пиво

Фестиваль, що купається в поезії і вині, зібрав у Чернівцях кілька тисяч іноземних туристів, митців та поціновувачів сучасної європейської літератури.

Цими вихідними завершився третій міжнародний фест “Меридіан Черновіц”. Протягом чотирьох днів митці з Польщі, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Ізраїлю та України проводили у Чернівцях літературні читання, лекції, концерти та перформенси.

Аудиторія фестивалю – це люди різних національностей, віку та соціального статусу. Об’єднує їх одне – любов до слова. Про третій “Меридіан Черновіц” гучно і схвально писала західна преса. Сюди прагнули приїхати як звичайні європейські “вільні художники” та студенти, так і політики, і дипломати.

– Я читав в минулому році дуже гарну статтю в нашій найкращій газеті про фестиваль і тоді вже були наміри, якщо я справді буду послом в Києві – це буде перше відрядження. І перше враження, це любов. І я провів лише 12 годин в Чернівцях. Це просто чудове європейське місто, – сказав д-р Крістоф Вайль, посол Німеччини в Україні.

Вино, музика і поезія. Фестиваль завершився потужною вечіркою на околиці міста. Колишній підприємець, Святослав Померанцев, який три роки тому заснував “Меридіан Черновіц”, нині у літературній тусовці, наче птах у повітрі. Тепер він видає книги учасників фесту, займається літературним менеджментом, а на фінальній “меридіанській” вечірці власноруч розливав вино сотням відвідувачів фестивалю.

Поезію розуміє лише 1% населення планети, – вважає колишній радянський дисидент, письменник, Ігор Померанцев. Проте, “Меридіан Черновіц” пішов на сміливий експеримент і стер бар’єри між поезією і звичайними людьми.

Тільки-но завершився третій “Меридіан”, як організатори почали планувати четвертий міжнародний фестиваль. Протягом року вони обіцяють підготувати сенсаційні проекти, які будуть новинкою не лише для України, але й для всієї Європи. Свої феєричні плани президент фестивалю тримає в таємниці, проте, обіцяє, що це буде справжній мистецький прорив, який остаточно перетворить Чернівці на поетичну столицю світу.

www.citi.cv.ua