ЗМІ про нас

“MERIDIAN CZERNOWITZ”. Звіт

Цьогорічне культурно-мистецьке дійство MERIDIAN CZERNOWITZ в Чернівцях відзначило свою третю річницю.

Учасниками цього міжнародного поетичного фестивалю стали близько шістдесяти поетів з України, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Ліхтенштейну, Ізраїлю, Польщі, Румунії, Нідерландів, Данії, Італії, США. З-поміж них найвідоміші сучасні європейські поети, зокрема, – Артур Бекер з Німеччини, Деніель Галай та Орціон Бартана з Ізраїлю, Карл Любомирські з Австрії, а також Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Ігор Померанцев, Борис Херсонський та Іван Малкович з України.

Влучними є слова президента фестивалю С.Помаранцева: «Основною метою MERIDIAN CZERNOWITZ є створення та поглиблення діалогу в якому були б задіяні українські та зарубіжними поети сучасності».

Основною платформою фестивалю є спільне і високоякісне поетичне дійство, що супроводжується відео, музикою і фотографією. Організатори обрали досить прогресивний шлях альтернативних форм подачі поезії. Події фестивалю відбуваються на стику між словом, музикою і звуком, що є загальносвітовою практикою такого роду перформансів.

Іншим не менш важливим майданчиком даного фестивалю є видання та поширення збірок поетичного доробку молодих та відомих митців. Вибрані твори авторів-учасників MERIDIAN CZERNOWITZ будуть видані окремою поетичною збіркою мовами оригіналу та в перекладах. Ще одним завданням фестивалю є створення та розширення платформи задля презентації українських поетів та письменників на літературних форумах Європи та світу.

Ключовим та базовим підходом, яким керуються організатори фестивалю є сучасна українська поезія і поезія німецькомовних країн. З огляду на формат та мистецьку насиченість, абсолютно справедливо можна стверджувати, що MERIDIAN CZERNOWITZ – це унікальний фестиваль у контексті розвитку країни. Не маючи аналогів чи відповідників та будучи досить відомим за межами України, «Меридіан» слід назвати успішним проектом.

Якщо говорити про поетичний фестиваль прозаїчніше, то важливим завданням, яке стоїть перед організаторами є повернення Чернівців на культурну карту Європи. MERIDIAN CZERNOWITZ має змогу перетворити місто на поетичну столицю Старого Світу бодай на чотири дні, поки триває даний мистецький захід. У рамках Чернівців немає аналогічних заходів, тому порівнювати з будь-чим не видається можливим, адже цей фестиваль є однією з найвизначніших і найвідоміших культурних подій нової хвилі в європейського мистецтва. Апелюючи до історично-культурної спадщини, MERIDIAN CZERNOWITZ намагається відродити мистецький потенціал міста поета Пауля Целана, за словами якого, Чернівці – це таємна літературна столиця Європи.

З огляду на вплив та значення фестивалю для культурного розвитку Буковини і України вцілому, слід сказати, що організація подібного заходу є чи найздоровішим способом подолати травму розлуки з Європою. Банальним, але від того не менш наочним доказом правильності і свіжості підходу до проведення даної події є масова масова добровільна участь студентства в заходах та акціях фестивалю. Особливо відчутною стає різниця, якщо порівняти активність молоді на MERIDIAN CZERNOWITZ з її пасивністю на багатьох заходах організованих місцевою владою.

Молодий, але вже знаний поетичний фестиваль, який присвячує себе найрізноманітнішим справам: від видання книжок до створення української резиденції для іноземних письменників, від Національної відеопоетичної премії «Бук» до презентацій на світових літературних подіях сучасних українських митців, став ще одним «must see» культурним проектом у масштабах не лише України, але й Європи.

Юрій Плантус, “Вголос”