ЗМІ про нас

www.day.kiev.ua – «Поезія — це соціальний стандарт»

www.day.kiev.ua

З 2 по 4 вересня в Чернівцях відбудеться ІІ Міжнародний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ

Марія ТОМАК, «День»

Як і минулого року, програма фестивалю обіцяє багато поетичних заходів: поетичні читання, дискусії, лекції, виставки фотопоезії та кінетичних скульптур, театральні та музичні перформанси, презентації книжок, відеопоезія, ска-панк та джаз-рок-поезія, електропоезія, відеоінсталяція…

У порівнянні з минулорічним фестивалем географія цьогорічного помітно розрослася. Цього разу до Чернівців приїдуть відомі поети, митці й музиканти з 12 країн: Німеччини, Австрії, Швейцарії, Молдови, України, Росії, Польщі, Румунії, Ізраїлю, Франції, Великобританії та США. А перебіг MERIDIAN CZERNOWITZ висвітлюватиметься в ЗМІ Німеччини, Австрії, Швейцарії, України, Польщі, Румунії, Франції та США.

Про майбутній поетичний фестиваль та про підсумки попереднього, а також про те, чи потребує поезія державної підтримки, «День» поговорив із президентом MERIDIAN CZERNOWITZ Святославом ПОМЕРАНЦЕВИМ та виконавчим директором фестивалю Іриною ВІКИРЧАК.

— Давайте розпочнемо з підсумків минулорічного фестивалю…

Святослав ПОМЕРАНЦЕВ: — Перший фестиваль ми організовували, по суті, інтуїтивно, наосліп, не маючи жодного досвіду реалізації міжнародних проектів. І хоча дехто, зокрема Ігор Померанцев (поет, публіцист, радіожурналіст Радіо «Свобода», винний критик, один з ініціаторів фестивалю. — Ред.) м’яко дорікнув нам хаосом, як на мене, це був добрий, конструктивний хаос. Інакше навряд чи «якийсь фестиваль» у Чернівцях потрапив би на сторінки Frankfurter Allgemeine Zeitung. І не одним рядком, а на цілим розворотом! Публікації були також у Berliner Zeitung та журналі Neue Welt. Серія репортажів — на сайті міжнародної служби «Радіо Свобода». Після дебюту MERIDIAN CZERNOWITZ про нього відразу ж заговорили в Європі. Він став модним дійством та набув розголосу.

Нашими успіхами ми завдячуємо кільком факторам. Найперше — учасникам фестивалю. Поети, що з’їхалися до Чернівців минулого вересня (Хендрік Джексон, Ельке Ерб, Андреас Заурер, Брігітте Олешинські, Герхард Фалькнер, Мілена Фіндайс) — це метри, класики австрійської та німецької літератури. Вони поширюють позитивну інформацію про фестиваль на світових літературних форумах. Додайте до цього ще й роботу нашої ініціативної групи, до якої входять зокрема Ігор Померанцев, Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Марк Бєлорусець, Олександр Бойченко, Йосиф Зісельс…

Друга потужна хвиля, що забезпечила успіх «пробного пострілу» — це робота наших партнерів, наприклад, Гете-інституту Україна. До речі, саме Гете-інститут став ініціатором нашого партнерства із найпотужнішою літературною тусовкою Німеччини — Literaturwerkstatt Berlin.

І, нарешті, третій фактор — це наша особиста робота. Протягом попереднього року ми бували на різних міжнародних поетичних фестивалях: набиралися досвіду, піарили власний проект і Чернівці загалом, вигадували та розробляли міжнародні проекти, які пов’яжуть Прагу, Відень та Чернівці. Тож ми — на європейській хвилі.

Ірина ВІКИРЧАК: — До слова, Literaturwerkstatt Berlin є засновником цілої низки літературних проектів. Окрім фестивалю поезії в Берліні, їм належить міжнародний проект lyrikline.org, в рамках якого вони створили та поповнюють інтернет-каталог аудіозаписів авторів, які читають власні твори. Ми саме підписали контракт про партнерство із координаторами цього проекту і будемо поповнювати каталог записами голосів учасників нашого фестивалю та перекладами їхніх творів на українську мову. Крім того, Literaturwerkstatt Berlin також проводить конкурс поетичних фільмів ZEBRA Poetry Film Festival. Найкращі роботи саме з «Зебри» директор Literaturwerkstatt Berlin Томас Вольфарт представить на MERIDIAN CZERNOWITZ цього року.

— Як ви бачите подальший розвиток фестивалю загалом?

С.П.: — Наша стратегічна мета залишається незмінною: повернення Чернівців на культурну мапу Європи. Як любить повторювати один мій колишній бізес-партнер, можна бути активним, а можна тихесенько сісти в ліфт і дочекатися, поки він тебе підніме на потрібну висоту. Так от, згідно з нашим задумом, Україна просто тихесенько сяде в ліфт, а ми, прориваючись у Європу та світ, тягнутимемо всіх за собою.

Щодо тактики, то ми виокремили кілька тактичних ліній. Перша — власне фестивальна: MERIDIAN CZERNOWITZ — це не академічне, а модне, стильне дійство, головною дійовою особою якого є поезія в супроводі всіх видів сучасного мистецтва: відео, музики, фотографії та навіть кінетичної скульптури.

Друга лінія — це книжкові проекти. Оскільки публіка, яка потенційно цікавиться фестивалем, — це публіка читаюча, ми вирішили реалізовуватись інформаційно, в тому числі через книжкові проекти. У рамках цьогорічного MERIDIAN CZERNOWITZ видаємо збірки молодих та вже відомих поетів і письменників. Це книжковий проект Катерини Бабкіної «Гірчиця», «Мої улюблені пси та інші звірі» Богдани Матіяш, двомовний проект «ZeitZug: Czernowitz-Prag-Wien» молодої української поетеси (а за сумісництвом виконавчого директора нашого дійства) Ірини Вікирчак та австрійської авторки Мілени Фіндайс. Презентації цього проекту відбудуться в Чернівцях, Празі та Відні. Це буде промоція Чернівців та України на дуже високому сучасному рівні — ніякого академізму! Особливо варто відзначити те, що саме MERIDIAN CZERNOWITZ видає нову книжку Юрія Андруховича «Лексикон інтимних місць».

І нарешті третя лінія. Ми є своєрідною платформою для презентації українських поетів та письменників на серйозних літературних форумах Європи та світу. Ми вже зв’язалися з 120-ма світовими поетичними фестивалями, запропонувавши їм партнерство. Деякі з них вже відгукнулися. Наприклад, уже згаданий Literaturwerkstatt Berlin, на якому Ірина побувала не як поет, а як менеджер.

І.В.: — Це була досить продуктивна подорож. У Берліні зібралися представники найсильніших поетичних та літературних фестивалів світу. Досі на Poesifestival Berlin бували окремі українські поети, але на рівні культурного менеджменту, певної організованої структури, котра опікується культурним менеджментом, Україна цього року була представлена вперше. Мені вдалося налагодити деякі зв’язки та досягти певних домовленостей із відомими поетичними фестивалями.

— Україна для них — досі terra incognita в поетичному сенсі?

І.В.: — Переважно так. Вони знають Андруховича та Жадана. На цьому їх обізнаність із сучасною українською поезією завершується.

— Чи є якісь принципові домовленості?

І.В.: — Моєю розповіддю про «електропоезію» (синтетичний вид мистецтва, що поєднує електронну музику та поезію, своєрідний винахід MERIDIAN CZERNOWITZ. —Ред.) дуже зацікавилася, наприклад, норвезька організація, що проводить фестиваль відеопоезії. Вони запросили нас із електропоезію до них на фестиваль.

— Тобто в Осло на нас вже також чекають…

І.В.: — Цікавість до України виявив також Стокгольмський поетичний фестиваль. Обмін учасниками запропонував Каталонський фестиваль.

Окрім того, наразі MERIDIAN CZERNOWITZ веде перемовини щодо співпраці з Olympics poetry festival, в якому має право брати участь кожна олімпійська нація. Наступний Олімпійський поетичний фестиваль відбудеться в Лондоні у 2012 році. В ньому візьмуть участь понад 200 країн. Коли на моє прохання представники фестивалю показали мені список держав, котрі вже номінували своїх поетів, то серед країн, назви яких починаються з латнської літери «U», були «USA», «UK», «Uganda», «Uruguay», але «Ukraine» не було…

Загалом, відчутно, що Україна трохи віддалена від міжнародних літературних процесів. Не біла, звісно, пляма, але… сіра. До речі, цікавими в цьому сенсі є приклади Македонії та Словенії, країн, котрі переживають етап активного усвідомлення себе як нації. Не можна не помітити, як потужно вони просувають свою літературу та сучасну культуру загалом. І їм також цікава співпраця з Україною.

С.П.: — Окрім того, зараз ми відкриваємо такі території, куди ще не ступала нога українського поета…

І.В.: — Місяць тому я побувала на всесвітньо відомому Міжнародному поетичному фестивалі в місті Медельїн, що в Колумбії. Цей форум проводиться вже понад 20 років. Туди традиційно з’їжджаються всі провідні світові поетичні імена.

— Колумбія зазвичай викликає зовсім інший асоціативний ряд. Чи я помиляюся?

І.В.: — Так, Колумбія зажила у світі «слави» центру наркоторгівлі. А поетичний фестиваль у Мадельїні якраз і був створений для того, аби зруйнувати цей стереотип. Щороку організатори зосереджуються на певних глобальних проблемах. Цього разу в фокусі була екологічна тема. Організатори вважають, що екологічну свідомість можна формувати в тому числі завдяки поезії.

Цього року результатом щоденних зустрічей директорів міжнародних поетичних фестивалів стала новостворена глобальна організація World Poetry Movement, що має на меті об’єднати різноманітні «поетичні» організації, фестивалі та індивідуальних поетів, пропагувати поезію, сприяти спрощенню комунікації між цими організаціями і т.ін.

Насправді протягом 21 року цей фестиваль зробив дуже багато. І не лише для своєї країни. На підтвердження цього кілька років тому він отримав альтернативну Нобелівську премію миру.

— Він фінансується державою?

І.В.: — Щонайменше на 50%. Очевидно, керівництво Колумбії усвідомлює потребу в його проведенні.

— А наші високопосадовці усвідомлюють тільки потребу в авторалі. Ні класична музика, ні поезія нам не потрібні…

С.П.: — Може, просто немає потужних пропозицій?

— Можливо. А ви, до речі, зверталися?

С.П.: — Частково нас спонсорує Міністерство культури, а також Чернівецька міська рада.

— Ви говорили про те, що фестиваль у Мадельїні конструктивно втручається в імідж Колумбії. Чи є готовність серед українського керівництва зрозуміти, що поезія — окрім того, що це вищі сфери, — може бути ще й потужним іміджевим проектом?

С.П.: — Ми орієнтуємося не на позицію влади, а на нашу власну громадянську позицію. Ми вважаємо за свій обов’язок робити те, що робимо, і не чекаємо розуміння та підтримки з боку влади. Попри це, ми її (цю підтримку) знаходимо. Адже абсолютно очевидним для всіх є потужний іміджевий потенціал MERIDIAN CZERNOWITZ.

— Але так чи інакше, є певний контекст. У той час як ви намагаєтеся презентувати Україну з такої точки зору, численні міжнародні дослідження, аналітика та моніторинги свідчать про повний провал України на міжнародній арені — на рівень згаданої вже Уганди. Вам це не муляє?

С.П.: — Ні, не муляє. Ми бачимо іншу, протилежну сторону: MERIDIAN CZERNOWITZ — це кайф людей, які приїздять до Чернівців, кайф журналістів, які про це дійство пишуть, це, врешті, образи з боку поетів, яких не запросили на перший фестиваль. У нас — своя лінія. Ми бачимо себе своєрідним клубом, який диктує моду в літературі. Але не тільки. Поезія — це ще й еліта. Це аристократія. Поезія — це царина людей, які задають стандарти. Власне, поезія — це й є високий соціальний стандарт.