ЗМІ про нас ЛІМ

www.unn.com.ua – Ю.Андрухович видасть “Лексикон інтимних міст”

www.unn.com.ua

КИЇВ. 4 липня. УНН. Нову книжку Юрія Андруховича “Лексикон інтимних міст” готує до друку Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz. Офіційний реліз книги та перша презентація у Києві призначені на 11 листопада 2011 року, повідомили УНН організатори фестивалю.

“Лексикон інтимних міст” – найбільший за обсягом твір Юрія Андруховича. Невтомний мандрівник Україною, Європою, Америкою, автор розповідає нам 111 історій про 111 міст, з якими йому пощастило пережити щасливі й не дуже, але завжди інтимні – у широкому значенні цього слова – пригоди. Розташовані в алфавітному порядку за географічними назвами, ці різножанрові тексти – від есе й оповідань до віршів у прозі – разом становлять автобіографічний атлас світу письменника. Крім того, кожна “лексиконна” пригода є чітко вписаною не лише у просторові, а й у часові координати, що дає змогу читачеві здійснити слідом за автором 111 приватно-історичних стрибків від середини 60-х років минулого століття до наших днів. Навряд чи варто очікувати від цього атласу, цього вкрай суб’єктивного “посібника з геопоетики і космополітики” об’єктивних характеристик Києва і Львова, Москви і Варшави, Нью-Йорка і Єнакієвого.

Нагадаємо, Юрій Ігорович Андрухович — український поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Живе і працює в Івано-Франківську. Віце-президент Асоціації українських письменників.

1985 разом з Віктором Небораком та Олександром Ірванцем заснував поетичну групу Бу-Ба-Бу, котра одною з перших почала відновлювати в українській літературі карнавальні та буфонадні традиції, продемонструвала успішний приклад творення соціо-культурного міту. З 1991 року Андрухович — співредактор літературно-мистецького журналу “Четвер”, співпрацював також із журналом “Перевал”, виступивши упорядником двох його чисел.

У часописі “Сучасність” вперше побачили світ найвагоміші прозові твори письменника: “Рекреації” (1992), “Московіада” (1993), “Перверзія” (1996), видані у 1997 році окремими книгами, есей “Центрально-східна ревізія” (“Сучасність”, 2000, № 3).

Джерело: УНН