ЗМІ про нас

www.bukinfo.com.ua – Фестиваль Meridian Czernowitz – культурна подія року в Чернівцях (ФОТОРЕПОРТАЖ)

www.bukinfo.com.ua

Сьогодні у Чернівцях завершується Другий Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz, який розпочався 2 вересня. Програму фестивалю склали поетичні читання, дискусії, лекції, виставки фотопоезії та скульптур, пов’язаних з поезією, театральні й музичні перфоманси, презентації книг, відеопоезія, поезія в мультиплікації, ска-панк і джаз-рок-поезія, поезія з електронною музикою, відеоінсталяції на зовнішніх стінах будинків і багато інших навколопоетичних подій.

Основною метою фестивалю є повернення Чернівців на культурну карту Європи і розвиток діалогу між сучасними українськими поетами та їхніми закордонними колегами”, – повідомили організатори, зазначивши, що у фестивалі візьмуть учать найвідоміші поети, музиканти та художники з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Молдови, України, Росії, Польщі, Румунії, Ізраїлю, Франції, Великобританії та США.

Серед поетів на фестивалі виступлять: Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Павло Коробчук, Катерина Бабкіна, Роберт Шиндель, Ільма Ракуза, Еммануель Мозес, Анета Камінска, Томас Вольфарт – директор Literatutwerkstatt Berlin та інші.

Нагадаємо, перший Meridian Czernowitz відбувся у 2010 році, його присвятили єврейському німецькомовному поету і перекладачу Паулю Целану. Тоді на фестивалі виступили відомі сучасні поети з Німеччини, Австрії, Швейцарії та України, а також перекладачі, музиканти й фотографи.

До вашої уваги – репортаж нашого фотожурналіста Антона Яценюка з презентації книг, за участю Ігор Померанцев (Україна /Велика Британія) «Винарні», Богдана Матіяш «Твої улюблені пси та інші звірі», Катерина Бабкіна (Україна) «Гірчиця», Ірина Вікирчак (Україна) та Мілена Фіндайз (Австрія) «ZeitZug: Czernowitz-Prag-Wien», представлення книжкового проекту Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст». З Художнього музею, де пройшла фотовиставка «Metaphysics», з галереї Ратуші, де презентували виставку кінетичних скульптур «Kinetic Lyrics» за участю Андре Пашалика (Німеччина), а також з “Літнього театру” Центрального парку культури і відпочинку ім. Т.Г.Шевченка, де пройшов музично-поетичний медіа-спектакль за поезією Джима Моррісона та музикою «The Doors» «Американська молитва».

Увечері 2 вересня у Літньому театрі в Чернівцях Сергій Жадан і гурт «Собаки в Космосі» провели вечір ска-панк поезії. Як повідомляє МБ, на розігріві у письменника виступила чернівецька ска-група «Viva Gazone», після чого на сцену вийшов Жадан та «Собаки в космосі» (див. фото). Письменник читав свої твори під акомпонемент музикантів. Під ска-поезію танцювала більша половина залу. Нижня трибуна Літнього театру була повністю заповнена глядачами.

БукІнфо (с)