ЗМІ про нас

V Міжнародний поетичний фестиваль «Meridian Czernowitz»: спів муз під гармати

«Коли говорять гармати, музи НЕ мовчать», — цей вислів на основі римського афоризму на відкритті озвучив президент «Meridian Czernowitz» Святослав Померанцев, дещо змістивши акцент. Так, проводити літературний фестиваль під час війни – великий виклик. Але організатори прийняли його сміливо і з готовністю до діалогу на тему. Тому властиво, що під час заходів фесту питання воєнного конфлікту між Україною та Росією піднімалось там, де, здавалося, можна без нього обійтися. Тим не менше, з 5 по 7 вересня у Чернівцях наперекір була радість, музика і навіть вистава під відкритим небом.

Локації

Місця проведення заходів фестивалю розпорошилися по різних частинах міста, але при цьому організатори подбали і про великі епіцентри «меридіанового» життя. У перший день таким був добре знаний своєю миловидністю головний корпус Чернівецького національного університету, де відбулося офіційне відкриття фестивалю.

У чернівецькому Центрального палаці культури відбувалися денні читання запрошених поетів із Німеччини, Франції, Польщі та своїх-рідних з України, а також деякі вечірні заходи (Ніч поезії за участю молодих вітчизняних поетів, «Вигадані поети» Юрія Андруховича). Ці стіни навіювали на учасників і гостей дух старовинних Чернівців австрійської доби, а настіж прочинені вікна дозволяли вловити звуки сучасного міста з дискотеками та басами із проїжджаючих повз автомобілів.

Попри назву Літературний целанівський центр прихистив не лише прихильників Пауля Целана. Окрім подій щодо легендарного єврейського поета і уродженця Чернівців тут також пройшла презентація книжки Ігоря Померанцева «Черновицкие рассказы» та концерт єврейської музики. І недарма – місця станцювати хава нагілу на бруківці пішохідної вулиці Кобилянської вистачило для всіх охочих.

У дворику Чернівецького палацу дітей та юнацтва розгорнулися події п’єси «Довгі очі» за віршами місцевої поетки Христі Венгринюк. Теоретично дійство можна було б поставити у будь-якому театрі Чернівців, але саме під відкритим небом безсловесна гра акторів і вплетене в сюжет фаєр-шоу виглядало з особливою ефектністю.

За традицією «Meridian Czernowitz» організатори підготували для фестивалю екзотичні чи просто «нелітературні» локації.

Та найбільшою інтригою в програмі виявилися поетичні читання на єврейському цвинтарі просто в зруйнованій синагозі, адже імена «читців» попередньо не розголошувалися. Ними виявилися: Філіпп Бек(Франція), Евелін Шлаг (Австрія), Андрій Любка (Україна), а також перекладачі Петро Рихло та Марк Бєлорусець. Втім, захід почався із запізненням, а отже тривав менше, ніж заявлені 30 хвилин. Тому добряче прогулятися цвинтарем і роздивитися древні єврейські могили присутнім вдалося навряд.

Для швидкої і комфортної подорожі до віддалених локацій організатори пустили безкоштовний автобус, скористатися яким могли всі охочі фестивальники.

Публіка

Аудиторія V-го «Meridian Czernowitz» – як чернівчани, так і гості міста. Особливо серед іноземних відвідувачів фестивалю виділялася група німецьких студентів, які 5 вересня вийшли на сцену міського палацу культури як учасники проекту Юрія Андруховича «Вигадані поети». І, звісно, куди ж на літературному фестивалі без «безвідходного» відвідування, коли одні письменники приходять послухати інших.

На жаль, культурний рівень чернівецької публіки не завжди відповідав заявленому організаторами статусу міста як «столиці поезії». Під час перформенсу «Вигадані поети» нетверезий глядач (подейкують – представник місцевої музичної тусівки) постійно перебивав виступальників, а під кінець почав викрикувати неетичні та навіть нецензурні речі в їхній бік. Та «штурман» події Юрій Андрухович відбивався від таких випадів дуже тонко і з властивою йому дотепністю: наприклад, на репліку «Чому ми повинні страждати?» він відверто відповів «То не страждайте – покиньте нас!». Але це, на щастя, нечисленні неприємні винятки із загального правила толерантності на «Meridian».

Герої

Стрижневою постаттю «Meridian Czernowitz» завжди був єврейський поет чернівецького походження Пауль Целан, що з його поезії і виникла назва фестивалю. Так сталося і вп’яте. На відкриття невипадково завітав син Пауля – Ерік Целан. У Мармуровій залі Чернівецького університету французький літератор Бертран Бадью провів лекцію про стосунки між Целаном та поетом Рене Шаром. А Сергій Жадан та Петро Рихлопрезентували свої книги перекладів поета.

З інших закордонних родзинок – виступ датського поета та музиканта Нільсена, який завітав на фестиваль вже вдруге. Він презентував нову збірку «Всесвітня історія 21-го століття» за мотивами власних подорожей до гарячих точок світу (серед яких, між іншим, і український Майдан), а також вразив публіку акустичним міні-концертом, виступаючи фірмовому одязі зі своїх мандрів – білій сукні з блакитною стрічкою і написом «Miss World».

З українських учасників найактивнішим виявився, як завжди, Сергій Жадан. Він привіз на «Meridian» книжку-комікс «Бийся за неї», довгоочікуваний переклад творів Пауля Целана «Світлотиск» та виступив із гуртом «Собаки в космосі» в Літньому театрі. Концерт мав благодійну мету – збір коштів на потреби української армії. Загалом вдалося зібрати 6 500 гривень.

Та всі цьогорічні учасники «Meridian Czernowitz» прекрасно розуміли, що справжні герої сьогодні – не у південно-західних Чернівцях, а в зоні АТО на Сході. Публічні дискусії з огляду на вільний формат так чи інакше зводилися до теми війни. Наприклад, дискусія у Австрійській бібліотеці  почалася з вручення перекладачеві Петру Рихлу ордену І ступеня у галузі мистецтва від посла Австрії Вольфа Дітріха Хайма, а закінчилася його словами підтримки на адресу України в українсько-російському конфлікті.

***

Давні римляни були мудрим народом, але не врахували однієї обставини. Коли гучить зброя, музи не мають право мовчати. V-й «Meridian Czernowitz» виявився не відстороненою розвагою на фоні смертей і сліз, а чудовою спробою осмислити сьогоденну трагедію українського народу через літературу. Спробою відзвучити це гучання, яка якщо і не всюди вдалася, то виявилася переконливою.

“Читомо”