ЗМІ про нас

Стартує поетичний фестиваль “MERIDIAN CZERNOWITZ”

Пів сотні поетів та письменників не лише України, а й багатьох країн Європи вже наприкінці тижня будуть Чернівцях, адже стартує поетичний фестиваль Меридіан Черновіц. Впродовж трьох днів наше місто завдяки творчій групі літературної корпорації перетвориться на європейський центр культури. До Чернівців вже прибули перші поети, також планується й багато попередніх локацій не лише на території Буковини, а й навіть за межами нашої держави. Генрієтта Беух розкаже більше про родзинки цьогорічного фестивалю та налаштування меридіанівців перед початком.

Прес-конференцію перед початком міжнародного поетичного фестивалю Меридіан Черновіц вирішили провести у костелі Пречистого Серця Ісуса, споруді, що вже багато років стоїть занедбаною, єзуїтська громада не має таких коштів, щоб повернути будівлі попередній стан, а власними силами лише, і то не повністю, розібрали перегородки, що слугували як полички під час того, як тут знаходився обласний архів. Споруду вибрали не даремно, адже ідея цьогорічного фестивалю полягає у відкритті (не) відомих Чернівців.

Сергій Осачук, історик, громадський діяч: «Завдяки, чи з надією на поетичне слово, на увагу до духовної і культурної спадщини, є можливість, і ми всі сподіваємося, що відродиться ця споруда і хотіли би особливо подякувати всім тим, хто безпосередньо щодня піклується про цю церкву, прагне до того, щоб вона була відроджена».

Також вже до нашого міста прибув перший учасник, український молодий поет – Андрій Любка. Впродовж ще кількох днів він працюватиме з резидентом стипендії Меридіан Черновіц із Німеччини – Максом Чоллеком. Ці два хлопці перекладають вірші один одного, практично зовсім не володіючи мовою оригіналу тексту, все базуватиметься на відчутті, взаєморозумінні і натхненні.

Андрій Любка, поет (Україна): «це дроблення віршів із слів. Умовно кажучи, ти отримуєш сухий матеріал мовний і робиш із цього вірші вже консультуючись і обговорюючи з автором. Перш за все це цікаво тому, що є можливість почути як він їх читає, почути як він їх пише. Також це можливість спробувати в своїй мові створити те, чого в ній раніше не було, тобто заповнити порожнечу і це завжди дуже приємно».

Макс Чоллек, поет (Німеччина): «Коли приїхав Андрій Любка ми почали ще більше працювати, більше спілкуватися. Для мене велика честь працювати над такими перекладацьким проектом з Андрієм Любкою. Це давня традиція в Берліні, я радий, що ми запроваджуємо її тут в Чернівцях».

Цьогорічний фестиваль Меридіан Черновіц за своєю програмою обіцяє бути досить цікавим. Спільну роботу Андрія і Макса можна буде почути вже в ночі з суботи на неділю у Центральному палаці культури. Загалом цього року меридіанівці організували 28 подій, які охоплюють 18 найрізноманітніших локацій. Це не лише центр міста, а й Калинівський ринок, з вже традиційною Поезією на калинці та нововведення Поезія спільних районів.

Ірина Вікирчак, директор MERIDIAN CZERNOWITZ: «Ми сподіваємося, що ці три дні будуть таким гарним святом для всіх, адже для того, щоб відчути життя Європи не потрібно їхати. Ці три дні є можливістю встати вранці і дивитися з вікна за тим, що відбувається, або ж вийти і прийти на локації фестивалю».

Також з 4 до 25 вересня MERIDIAN CZERNOWITZ організовує поетичного турне Київ-Чернівці-Львів-Берлін-Бремен, де свою поезію презентує також неймовірна кількість творчих особистостей. А загалом вже з самого ранку у п’ятницю стартує Меридіан Черновіц у нашому місті і аж до пізньої ночі у неділю Чернівцями витатиме дух творчості, ініціативи та хорошого настрою.

Святослав Померанцев, президент MERIDIAN CZERNOWITZ: «Буду радий бачити всіх на подіях фестивалю, на подіях турне, буду щасливим бачити вас у Києві, Львові, Берліні і Бремені і із задоволенням готуємо наступні проекти, які ще не раз будуть прославляти наше місто в світі».

Генрієтта Беух. Телеканал “Чернівці”