ЗМІ про нас

Презентували Целанівський центр у Чернівцях. Його завдання – підняття Атлантиди (фото)

Приміщення Целанівського  центру знаходиться на розі вул. Челюскинців та Кобилянської. За словами  натхненників, – Сергія Осачука та Петра Рихла, — центр буде  саме центром, а не музеєм. І тут проводитимуться різноманітні культурні заходи. Вигідне розташування, і зв’язок з цікавою, по-своєму унікальною чернівецької спадщиною,- мають зробити центр  важливим місцем для культури міста. У Центрі займатимуться не тільки творчістю Целана, але й вивченням і популярізацією творчості багатьох літераторів  Czernowitz. Міста, яке іноді називають у німецькомовному світі затонулою Атлантидою. Звучить, мабуть, пафосно.  І є в цьому перегин. Але, як не дивно,  для чернівчан так воно і є. Радянське “позбавлення  памяті” дається взнаки досі.  Старе місто Czernowitz і нині є Атлантидою для самих чернівчан.

 Однак, для повноцінного функціонування центру доведеться почекати.

– Сьогодні ми ще не відкриваємо літературний Целанівський центр,  – каже керівник центру Петро РИХЛО. – Відкриття такого центру вимагає певного часу. Повинна бути укомплектована бібліотека, документація, відеотека й фонотека з голосами поетів.

  Втім, саме приміщення вже стало важливим майданчиком для читання, переважно німецькомовних поетів фестивалю.

На відкритті виступив секретар міської ради Віталій Михайлішин. Чернівецька громадськість не залишилася байдужою до заходу. І на відкритті були присутні чимало відомих чернівчан.  І не чернівчан. Так, на заході можна було побачити послів Німеччини, Швейцарії та представника посольства Австрії.

The Chernivtsi Times