ЗМІ про нас

Поезія під стукіт коліс: днями зі столичного вокзалу вирушив “Поетичний потяг” до Чернівців

Поезія під стукіт коліс. Днями зі столичного вокзалу вирушив “Поетичний потяг” до Чернівців. Пасажири – поети з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Британії, Польщі, Румунії, Ізраїлю, Росії та України. Разом з митцями проїхався й Володимир Тимофійчук.

Дмитро Лазуткін, поет:

“Так дивно бути з тобою поряд 
коли свобода – найвищий поверх…

ти відчиняєш
прозорі двері
ти розчиняєшся
в атмосфері –

ти божевільна ти некерована
і недочута і переслухана…
твоя відсутність – така заплутана
твоя присутність – така наповнена”.

На один вечір потяг “Київ-Чернівці” перетворився в хату-читальню. У спеціальному вагоні-салоні зібралися охочі слухати сучасну поезію. Із самого початку турне зрозуміло, що подорож буде незвичайною. Серед пасажирів – Дмитро Лазуткін, Сергій Жадан, Олесь Ільченко, Світлана Поваляєва, Маріанна Кіяновська та багато інших. Загалом – поети з 16-ти країн світу.

Сергій Жадан, поет:

– Я думаю, що поїздка в такому потязі це дуже добре. Дуже добре знаходитися в такій, дуже тісній компанії з письменниками. Коли ти опиняєшся у такому закритому просторі, ти починаєш чути від них якісь такі речі, які вони ніколи тобі не скажуть на літературному вечорі.

Таке турне в Україні – вперше. Організатори кажуть, силою поетичного слова хочуть об’єднати міста та країни.

Святослав Померанцев, організатор акції:

– Моє завдання – зібрати біля себе отих людей, творчу молодь, інтелігенцію. І її культивувати, зробити такі тепличні умови, щоб ця кількість людей росла.

Зростало дорогою і число слухачів у “Поетичному вагоні”. Декламаторам доводилося буквально протискатися до місця виступу. Та незважаючи на такі незручності атмосфера панувала тепла, навіть домашня.

Тетяна Майборода, слухачка:

– Досить цікавий формат, незвичний для всіх читань віршів, тому був такий ефект несподіванки, новизни, тому що така локація, як поїзд, виправдовує себе на двісті відсотків.

Та Чернівці – не кінцевий пункт “Поетичного вагона”. Поціновувачі віршів продовжать турне, далі на маршруті: Львів – Берлін – Бремен. Літературна подорож триватиме до 25-го вересня.

Володимир Тимофійчук, Олександр Прозоров, Перший Національний