ЗМІ про нас

Нова стипендіатка міжнародної резиденції MERIDIAN CZERNOWITZ вже приїхала до нашого міста

Нова стипендіатка міжнародної резиденції MERIDIAN CZERNOWITZ вже приїхала до нашого міста. Американська письменниця і психолог Кора Шварц, яка народилася 21 березня 1942 року, саме тоді, коли не стало письменниці Ольги Кобилянської. Тепер американка вважає, що в неї переселилася душа буковинки.

Перша українська резиденція для письменників, поетів та перекладачів, була створена насамперед для німецькомовних митців, адже саме вони є величезною частиною безпосередньо самого фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ, але отримавши запит на стипендію від такої особистості, як Кора Шварц, меридіанів ці не вагаючись запросили її до нашого міста. Тим паче, що вона пов’язує себе із буковинської письменницею Ольгою Кобилянською, а цього року святкують 150-ти річчя від дня її народження.

Ірина Вікирчак, директор Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ:  «Вона стоїть окремо і одноосібно, адже Кора Шварц – американка, а Америка завжди віддалена, ізольована в наслідок того, що вона далеко і, не зважаючи на всі сучасні можливості транспорту, комунікації, зв’язку та інтернету. Тому Кора є якимось таким дуже безпрецедентним явищем у нашому такому культурному житті Чернівців, в культурному житті цілої Буковини».

В Чернівцях Кора не вперше, адже її чоловік родом із нашого міста і вони неодноразово приїзджали сюди. Одного разу письменниця потрапила до меморіального музею імені Ольги Кобилянської. Про нашу письменницю до того, запевняє, ніколи не чула. Коли зайшла до музею, одразу ж звернула увагу на портрет жінки в чорному. Їй вона здалася добре знайомою. Повернувшись додому в США, Кора Шварц надіслала запити в американські бібліотеки про Ольгу Кобилянську. На жаль, її книжок у перекладі англійською не виявилося. Тоді жінка звернулася до найбільшої муніципальної бібліотеки Нью-Йорка. І через два місяці отримала чималий пакунок з книжками. Так вона дізналася, що народилася того дня і року, коли не стало буковинської письменниці і почала детально вивчати постать буковинки.

Кора Шварц, письменниця: «Я так детально і глибоко вивчала все про Ольгу Кобилянську, що я зараз дійсно відчуваю себе експертом з її життя. Я працюю над книгою, щось на зразок, щоденника, де описується її життя і вплив цієї письменниці на сучасних жінок вашої країни».

Неподалік Нью-Йорка Кора Шварц відкрила літературно-мистецький притулок, який назвала іменем буковинської письменниці. Це кілька дерев’яних будиночків, де можна жити і творити самотнім людям. В нашому місті ж на стипендії американка збирається продовжити свою роботу над книгою про Ольгу Кобилянську та дослідити ще чимало чого не відомого про нашу буковинку.

Кора Шварц, письменниця: «Я дуже люблю людей у цьому місті і саме місто. Моя мета перебування на стипендії в Чернівцях полягає в тому, щоб знаходитися в атмосфері, сприятливій для писання, без будь-яких обмежень, окрім моментів, коли можна відволіктися на звук людей на вулиці й ту енергію співвітчизників Ольги Кобилянської, її міста і країни, що піднімається крізь моє вікно».

Впродовж місяця Кора Шварц не тільки працюватиме над книгою, а й зустрічатиметься з студентами, журналістами та буковинцями, які їй знайомі ще з попередніх перебувань у Чернівцях, а також вона розшукує людей, які знають якісь цікаві факти про відому жінку, не легкої долі – Ольгу Кобилянську.

Генрієтта Беух, Телеканал “Чернівці”