ЗМІ про нас

Meridian Czernowitz: Бийся за неї

“Музи не мовчать” – це одне з неписаних гасел цьогорічного поетичного фестивалю в Чернівцях. Під таким гаслом проходять читання запрошених українських поетів, які курує Ігор Померанцев.

Особливість “Meridian Czernowitz” 2014 року Ігор Померанцев окреслив так: “Теми очевидні – письменник і війна, поезія і війна. Чи можна організовувати фестиваль у такий час? Мистецтво протистоїть смерті. Якщо це фестиваль поезії – то це протистояння ентропії, жаху, крові. Саме таку участь беруть поети, які приїхали на цей фестиваль”.

Юрій Андрухович також говорить про близькість подиху війни до літературного фестивалю:

“Поверхово було би казати, що в Чернівцях війна відчувається на кожному кроці. Але видно багато української символіки – це мовчазний протест, який висловлюють міста, далекі від зони бойових дій. Війну ми не можемо під час фестивалю замовчувати. Але ми не можемо вдавати, що тільки цим і живемо – це було би лукавство. Дуже добре, що фестиваль відбувся, адже це ще один вимір опору”.

Сергій Жадан на початку концерту-презентації альбому-коміксу “Бийся за неї” теж сказав, що вагався, чи варто проводити концерт. В результаті концерт відбувся як благодійний – було зібрано 2500 гривень на користь українських вояків у зоні АТО.

Під час фестивалю Ігор Померанцев модерував публічні дискусії, присвячені темам впливу війни на поезію. Йшлося і про зміни в поетичній творчості України в умовах АТО, і про теми ідентичності та ностальгії за минулим.

Один із учасників фестивалю Борис Херсонський говорив про особливу ситуацію ідентичності Чернівців і Одеси: “В таких містах ідентичність потрібно збирати, як шматочки смальти – на відміну від інших міст, де ідентичність є цілісною, як каміння”.

До цієї ж теми голова Асоціації єврейських організацій та общин України Йосип Зісельс додав, що Чернівці не надавали можливості для цілісної та винятково української ідентичності: “Пошук ідентичності – це віднайдення притаманної Буковині толерантності.Досягнення Майдану – це розуміння, що справа не в мові, не в етносі, не в релігії, а в тому, що ми робимо цивілізаційний вибір”.

Поетичні новинки цьогорічного фестивалю численні. “Meridian Czernowitz” продовжив мандри Україною. Поетичний тур цього року передбачає траекторію Київ-Харків-Чернівці-Івано-Франківськ-Львів. До речі, програма у Івано-Франківську щойно почалася, а у Львові – почнеться з середи 10 вересня. Стежте за програмою тут і на сторінці фестивалю.

Дуже важливими для мене особисто пунктами програми стало декілька дебютів і відкриттів.

По-перше, це вже згаданий новий альбом Сергія Жадана та гурту “Собаки в космосі” “Бийся за неї”. Концерти відбудуться в містах, які приймають заходи фестивалю, а музика з альбому доступна цілком легально онлайн. Цей проект має також цікаве книжкове втілення – однойменний комікс до текстів пісень.

Також дуже важливим є свіже видання книжки хорватської поетки Драгіци Райчич “Integacion”. Ця авторка розвиває дуже особливу німецьку “мігрантську” мову – і підслухану, і штучно водночас. Її перекладач Марк Бєлорусець говорить, що ця авторка займає особливу позицію в німецькомовній поезії:

“Це мова мігрантів – така ж, якою говорять, скажімо, українські жінки в Італії. Драгіца Райчич після переїзду до Швейцарії почала писати німецькою мовою. В її поезії важливими є не синтаксис, не граматика, а меседж. Її вірші написані “неправильною” мовою, і читач має розуміти, що помилки в цій мові є художнім засобом. Писати так за словником було би неможливо”.

Окремо варто згадати і нові видання “Meridian Czernowitz”. Це книжка-альбом “Ірена Карпа – письменниця, співачка, мандрівниця” з есеями письменниці та фотографіями відомого автора проекту “Б.О.М.Ж.” Ростислава Шпука.

Це поетична збірка Андрія Бондаря “Пісні пісні”, ілюстрована художником Олексою Манном, збірка поетки Мідної “Стосонце”, збірка поезій Христі Венгринюк “Довгі очі”. Це переклади Пауля Целана “Світлотінь”, які зробив Сергій Жадан.

З новою та старою чудовою поезією на фестиваль приїхала Людмила Херсонська – щороку “Meridian Czernowitz” запрошує одного російськомовного поета або поетку.

Цікавою була і перформативна частина фестивалю. Крім уже відомого публіці “Meridian Czernowitz” перформера та поета Нільсена, цього року відбувся дебют проекту “Вигадані поети”, котрий Юрій Андрухович зробив спільно зі своїми студентами університету імені Гумбольдта в Берліні.

Юрій Андрухович розповів, що ідея проекту народилася з його викладацької роботи: “Це спецкурс – якщо вживати наші академічні терміни. Вже декілька років Берлінський університет запрошує закордонних письменників прочитати спецкурс, але це має бути якийсь особливий спецкурс – те, що тільки ця людина може прочитати. Одна з моїх тем – вигадані поети.

Завданням студентів було створити біографії неіснуючих поетів, обговорити їх та від імені цих вигаданих поетів написати тексти. Всі можливості були відкриті – будь-яка епоха, будь-яка культура та мова. Це породило дуже цікаві інтерактивні та інтертекстуальні моменти.

На моєму курсі вчаться студенти з 5 країн, що дозволяло мультикультурність і багатомовність. Наприклад, одні перекладали інших. І я вирішив, що це гідне того, аби показати фестивальній публіці”.

Фестиваль продовжує добру традицію читання в несподіваних локаціях. Цього року це було читання “Поетична зупинка” біля місцевого популярного магазину одягу та читання на боксерському рингу. Здається, вперше вдалося побачити обличчя не лише суто фестивальної публіки, що дисципліновано ходить з заходу на захід, але й нові обличчя мешканців району, де відбулося читання.

“Meridian Czernowitz” відбувся вже вп’яте. Щороку фестиваль представляє більше країн (цього року це Німеччина, Австрія, Франція, Швейцарія, Польща, Данія), більше мов, більше учасників.

П’ятирічний ювілей – це своєрідний рубіж. Фестиваль може як продовжити розростання кількісне, так і піти якимось інакшим шляхом якісних перетворень. За рік стане ясно.

“Українська правда. Життя”