ЗМІ про нас

Фестиваль “MERIDIAN CZERNOWITZ” зробив зупинку в Івано-Франківську

Уже п’ятий рік поспіль фестиваль «МERIDIAN CZERNOWITZ» об’єднує довкола себе літераторів, митців, поетів та прозаїків, читачів та видавців. Цього року в рамках заходу відбувалося відвідування українських міст – Києва, Харкова, Львова. На два дні фестиваль зупинився й в Івано-Франківську. На цей час місто стало осередком літературного та творчого середовища.

На Прикарпаття митці приїхали 8 вересня. Майже кожен з присутніх авторів – Ірена Карпа, Юрій Померанцев, Катерина Бабкіна, Сергій Жадан та інші, привезли з собою нові роботи, книги, які можна було придбати безпосередньо на місці проведення заходу.

В програмі фестивалю були заплановані різноманітні заходи, серед яких аудиторія могла обирати цікаве. Одним із таких, який зібрав чимало прихильників, стало читання поезії від Юрка Іздрика, Галини Крук та Маріанни Кіяновської. Як розповів Юрко Іздрик, тексти віршованих творів «реагують» на все, що відбувається довкола, тому вони цікаві і потрібні кожному. Автор ділиться спостереженням, що на Україні багато талановитих поетів, крім того – вдячних слухачів, адже за кордоном такої віддачі від аудиторії немає. «Кожен поет знає, для чого він пише і кому адресовані його рядки», – підсумовує Юрко Іздрик.

Сергій Жадан на фестиваль привіз не лише нову книгу, а й цілий гурт «Собаки в космосі». Митець зізнається, що сподівається на чисельну аудиторію, відкриту й адекватну. «Дуже важливо у такий важкий час збиратися разом, підтримувати один одного вірою та енергією, – розповідає Сергій Жадан. – Назвати просто розважальною акцією проведення фестивалю не можна. Ми все це робимо не відволікаючись від подій на сході, не заплющуючи очі на те, що в країні проблеми, тому це доречно. Під час кожного концерту намагаємося збирати кошти для поранених, передаємо волонтерам, які розподіляють їх відповідно до потреб. На мою думку, дуже важливо в період, коли в країні війна, щоб поети не замовкали. Інакше це буде ще одним свідченням поразки, якщо в тилу всі будуть панікувати чи боятися».

“День”