ЗМІ про нас

Ексцентричний Нільсен заспівав пісню про росіян в Чернівцях

Пізнім вечором 6 вересня в чернівецькому Центральному палаці культури відбулася творча зустріч з датським поетом, музикантом та ексцентриком Нільсеном. Закордонний гість презентував у Чернівцях свою нову книгу «Нільсен. Всесвітня історія ХХІ-го століття», в якій продемонстрував висвітлення паралельної історії, зокрема в таких конфліктних країнах як Афганістан, Ірак і Єгипет. Також митець заспівав свої пісні на соціальну тематику.

До Чернівців Нільсен приїздить не вперше. Його дебют на чернівецькій сцені відбувся два роки тому. Тоді, як і сьогодні, він брав участь в Міжнародному поетичному фестивалі «MERIDIAN CZERNOWITZ».

На вечорі також були присутні перекладачі творчого доробку датчанина, а саме Катерина Бабкіна та Юрій Андрухович. Вони зачитували свої інтерпретації поезії Нільсена. До прикладу, Катерина Бабкіна розповіла, що зробила переклад однієї пісні Нільсена, яка в оригіналі має назву «Roma people» (з англ. «циганський народ»), але з інтерпретацією на український манер і назвала її «Росіяни». В пісні йдеться, що це такий народ, який нахабно вдирається туди, куди його не просять. Пізніше сам Нільсен виконав цю пісню вже в інтерпретованому варіанті й замість слів «циганський народ» співав «російський народ».

Свій виступ Нільсен вже традиційно для нього проводить одягнений в жіночу сукню та зі стрічкою «Miss World».

«‬Нільсен у 2004-2010 роках відвідав Афганістан,‭ ‬Іран,‭ ‬Ірак та Єгипет. Це були складні часи для цих країн. Тоді ж відбувалися й масові заворушення, революції, тобто, так звана, «арабська весна». А вже в травні‭ ‬2014‭ ‬року Нільсен мандрував Україною. Він прийняв образ Міс Світу й був одягнений у білу сукню. У своїх мандрах митець ‬намагався розібратися,‭ ‬що ж призвело до тих карколомних подій,‭ ‬які сколихнули і нашу країну зокрема.‭ Досвід отриманий під час відвідин України, а також спілкування з пересічними людьми, стали основою для написання окремої частини цієї книжки.‭ ‬Це одна з тих презентацій,‭ ‬яка демонструє цікавість іноземних авторів до нашої країни,‭ ‬їхнє бажання допомогти і підтримати українців», – розповіла ‬прес-секретар поетичного фестивалю‭ ‬Лілія Шутяк.

Загалом на концерт епатажного Нільсена прийшло дуже багато поціновувачів сучасного мистецтва. Серед глядачів був також відомий український письменник Сергій Жадан, який презентував під час фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ» свою нову книгу, переклад поезії Пауля Целана та спільний музичний альбом з гуртом «Собаки в космосі».

Букінфо