ЗМІ про нас

artkomari.ucoz.ru – Своїми “Секретами” на Meridian Czernowitz-2011 ділилася Ірина Хомишин

www.artkomari.ucoz.ru

«Не творити, не подорожувати – значить не жити.
Часто переїжджаю з місця на місце,багато мандрую.
Подорожі дають сили, відкривають нове дихання,
наповнюють щастям,і, безумовно, стимулюють до творчості,
яка перемішується різними фарбами з містикою, релігією,
філософією, психологією, дихає архаїчними обрисами,
історіями попередніх життів, сімейними цінностями»

Ірина Хомишин

Програма цьогорічного міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernovitz була дуже насиченою та багатою різноманітними художньо-та музично-поетичними заходами, перформансами, спектаклями, поетичними читаннями та екскурсіями. І серед такого розмаїття заходів зовсім не загубилося відкриття персональної виставки художньо-поетичних колажів молодої поетеси та художниці Ірини Хомишин, яке відбулося у перший фестивальний день – п’ятницю – у кав’ярні «Чашка». Виставка називається «Секрети» і складається з 22-х експонатів, під кожним із яких розташований той чи інший вірш Ірини. Зазвичай, як каже авторка, її колажі створюються з її ж віршів, але буває й таке, що обидва елементи творчості молодої мисткині народжуються одночасно. Тож вірші, які ілюстровані колажами Ірини, написані в різні проміжки часу.

Ірина Хомишин народилася в м. Заліщики Тернопільської області у 1988 році й там же ж закінчила художню школу. Власне, це і стало її єдиною художньою освітою, і основні ази, які варто опанувати, вона засвоїла та вдало їх застосовує при створенні власних робіт. Проте авторка більше відома як поетеса й основні її здобутки відносяться саме до галузі поезії. Тим більше, вона сама стверджує, що її творчий шлях розпочався саме з поезії. Твори Ірини друкувалися в газетах «Колос», «Вільне життя», альманахах «Гроно», «Перші ластівки» та «Русалка Дністрова», у колективній поетичній збірці «На крилах натхнення». Окрім цього Ірина є автором поетичної збірки «Вічні почуття», яка була видана у 2005 році. Деякі з віршів цієї збірки можна прочитати під колажами і в даній експозиції.

Серед поетичних здобутків Ірини Хомишин слід вімітити також нагороди дипломом регіонального конкурсу «Барви Карпат» та дипломом І ступеня за перемогу в обласному етапі Всеукраїнського фестивалю «Чисті роси» в номінації «Власні літературні твори».

Ірина стверджує, що звернення до такого засобу вираження творчих думок як колаж відбулося спонтанно. В якийсь момент просто малюнку авторці стало замало: відчувалася його незакінченість і авторська думка потребувала ще чогось. Так би мовити, підвести останні, вирішальні штрихи. Почався пошук допоміжних засобів, який знайшов вираження через змішування технік, фарб та матеріалів – глини, тирси, гіпсу, піску, шматочків тканини, або ще чогось іншого. Щоправда, не завжди все виходить з першого разу, тому деколи Ірині доводиться переробляти власні твори. Так і з’явилися її перші колажі, а сталося це приблизно півтора роки тому. З тих пір авторка презентувала три персональних виставки, які відбулися у Вінниці.

До речі, саме у Вінниці твори Ірини Хомишин побачила інша Ірина, ;)) чернівецька – Вікирчак. Вона й запропонувала авторці виставки взяти участь у ІІ Міжнародному поетичному фестивалі Meridian Czernovitz і таким чином Ірина Хомишин стала часткою культурного свята в серці Буковини.

«Секрети» почали комплектуватися авторкою ще до запрошення на «Меридіан», а решту робіт було створено вже безпосередньо для фестивальної експозиції. Тому «Секрети» в Чернівцях дебютують, адже ще ніде не встигли демонструватися. Хоча, за словами самої Ірини, кожного разу вона виставляє нові роботи, які потім не входять до жодної наступної експозиції.

Виставка експонуватиметься у кав’ярні «Чашка» до святкувань Дня міста Чернівці, тож буковинський глядач, як, власне, і гості нашого міста, матиме чудову нагоду ознайомитися з оригінальними творами молодої мисткині, дивовижним поєднанням поезії та художнього мистецтва.

Альберт Комарі