ЗМІ про нас

a-komari.vkursi.com – В рамках фестивалю Meridian Czernowitz презентовано “Metaphysics” Мілени Фіндайс

www.a-komari.vkursi.com

Блоґ: Альберт Комарі

Відбувся, відзвучав, відгомонів у Чернівцях ІІ Міжнародний феєричний фестиваль поезії, культури та вина Meridian Czernowitz і місто, а разом із ним і я, повернулися до «суворих буднів» і знову опинилися в оточенні робочих моментів. А це означає, що знову потрібно писати, працювати, інформувати. Що я, власне, й починаю робити.

Звичайно, як і в минулому році, Meridian Czernowitz не обмежився суто читаннями поезії та книжками. Відеопоезія, фотопоезія, електропоезія, музично-поетичні та театральні перформанси, музично-поетичні концерти-спектаклі, ска-панк поезія, виставки кінетичних скульптур та художньо-поетичних колажів, презентації книжкових проектів — без цього сучасний поетичний процес вже не бачиться. Люди знаходять різноманітні засоби вираження творчої думки, пробуджують і збуджують почуття, втілюють поезію в найвибагливіші форми, знаходять її в оточуючому або з її допомогою розфарбовують, прикрашають дійсність. В деяких випадках поєднання власне самої поезії з іншими видами мистецтва допомагають врівноважити процес пізнання світу, творчого пошуку.

Безперечно, все це можна сказати про одну з найяскравіших поеток фестивалю — Мілену Ренату Фіндайс з Австрії, яка на Meridian Czernowitz вже вдруге й цього разу стала «винуватицею» відразу двох гучних подій фестивалю: разом із чернівецькою красунею та однією з найталановитіших поеток сучасної України Іриною Вікирчак Мілена презентувала їхній спільний поетичний проект «ZeitZug», а також запропонувала учасникам, гостям та відвідувачам фестивалю свою фотовиставку «Metaphysics», яка демонструвалася в Чернівецькому художньому музеї — одній з найцікавіших локацій Meridian Czernovitz.

Чому така назва? За словами авторки, вона ставиться до фотографії як до зрілого мистецтва, яке здатне дослідити фундаментальний характер буття і світу. Вона вважає, що мистецтво, в тому числі фотографію, можна порівняти з філософією, хоча воно належить до візуальної сфери. Основна ідея виставки «Метафізика» — в її назві. Мілена — не фоторепортер і не фотограф, який знімає для глянцевих видань, вона по-справжньому зацікавлена в екзистенціальних елементах людини та сутності об’єкта. «А взагалі я дуже щаслива, що Meridian Czernowitz звернув увагу на мої роботи і запропонував взяти участь як у книжкових проектах, так і зробити фотовиставку», — поділилася радістю фрау Мілена.

Фотовиставка Мілени Фіндайс — це її дебют в якості фотохудожника, перша експозиція, яка стала доступною для широкого загалу глядачів. Вразила й сама форма виставки: відвідувачі могли ознайомитися з роботами авторки за допомогою… двох відеопроекторів, які демонстрували слайд-шоу фоторобіт Мілени. Принаймні, в Чернівецькому художньому музеї, де й презентувалася протягом трьох фестивальних днів фотовиставка, таке дійство відбувалося вперше. І, судячи з відгуків, шанувальники поезії та фотографії не пожалкували, що відвідали цю подію. Жаль тільки, що виставка була доступною так мало часу, але, на жаль, Meridian Czernowitz має тільки три робочих дні…