ЗМІ про нас

www.wz.lviv.ua – На чернівецькому «Меридіані» перемішали поезію, музику, театр і вино…

www.wz.lviv.ua

Наталія ФЕЩУК

Другий міжнародний поетичний фестиваль «MERIDIAN CZERNOWITZ» зібрав у столиці Буковини знаних літераторів з кількох країн світу. Чернівці на три дні стали культурно-поетичним осередком України. За цей час глядачі фестивалю слухали Юрія Андруховича з польським гуртом «Карбідо», Сергія Жадана і гурт «Собаки в космосі», познайомилися з молодими літераторами, побували на спектаклі за участі Леся Подерв’янського та Олега Скрипки, на вечорах поезії зі Швейцарії, Австрії, Німеччини, Франції, Польщі, Румунії, а також під вино слухали відомого журналіста та письменника, уродженця Чернівців Ігоря Померанцева.

Фестивальні заходи відбувалися аж на 33-х імпровізованих сценах. Місто жило поезією, адже почасти вірші звучали з відкритих майданчиків чи просто посеред головної міської вулиці – Ольги Кобилянської, де діяв відкритий мікрофон. А ось що стосується сцени молодих поетів, то авторів для неї підбирав сам Юрій Андрухович, який належить до групи тих людей, які ініціювали заснування та проведення цього поетичного фестивалю.

– Чернівці мають гарний поетичний фестиваль, – розповів кореспонденту «ВЗ» Святослав Померанцев, президент фестивалю і племінник Ігоря Померанцева. – Спеціально відвідали чимало подібних фестивалів у Європі, причому були на таких, які живуть вже до двох десятків років. І після побаченого зрозуміли, що нічим не гірші і можемо робити не менш яскраве літературне свято. Цьогорічний Meridian Czernowitz був ще масштабнішим. Ми розширили географію і запросили на фестиваль поетів із десяти країн.

Чернівецький «Меридіан» неофіційно був відкритий етнодискотекою від Олега Скрипки на Соборній площі Чернівців. На Буковину співак приїхав ще й для спільного з Лесем Подерв’янським проекту – концерту-вистави «Гуманісти». Послухати Скрипку та Подерв’янського прийшли і молодь, і чиновники – вільних місць не було. Під час літературно-музичного дійства митці чергували прочитання п’єс із акустичними каверами (обробками) відомих пісень у виконанні Скрипки.

Наступного дня у Літньому театрі звучали твори Джима Моррісона під музику гурту The Doors. В основу цього музично-поетичного спектаклю лягла книга Джима Моррісона An American Prayer. Протягом усієї вистави музиканти групи The postman of Nobel з Росії імпровізували на теми пісень The Doors.

Музика і поезія поєдналися і у виступі поета Сергія Жадана та гурту «Собаки в Космосі». Письменник читав свої твори під акомпонемент музикантів. Під ска-поезію танцювало більше половини залу. Юрій Андрухович приїхав до Чернівців з польським гуртом «Карбідо» і продемонстрував нестандартне поєднання поезії, музики і відео.

Заради участі у фестивалі MERIDIAN CZERNOWITZ приїхали сучасні поети з Австрії, Швейцарії, Німеччини, Франції, Польщі, Румунії.

Упродовж трьох днів у Чернівцях відбулося чимало оригінальних, незвичних заходів. Серед них – виставка кінетичних скульптур Андре Пашалика – скульптора з Німеччини, який народився і ріс у Чернівцях. Його роботи – це гармонія між металом, деревом і каменем. Це рухомі металеві конструкції, де рушійною силою виступає вітер. Навіть легкого дмухання достатньо, щоб привести їх у дію. Найбільша металева скульптура, яку виготовив митець, має 21 метр.

Були на фестивалі сигарно-поетична вечірка, винно-поетичний вечір з Ігорем Померанцевим, відеопоезія на зовнішніх стінах будинків… Організатори запланували стільки всього, щоб ніхто не нудьгував, адже їхня мета – повернути Чернівці на культурну мапу Європи.