ЗМІ про нас

www.acc.in.ua – СУТЬ РЕЧЕЙ – про Meridian Czernowitz (стенограма програми від 01.09.11)

www.acc.in.ua

Стенограма програми «Суть речей» на Станція ФМ від 01 вересня. Запрошені гості президент міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz Святослав Померанцев та спеціальний гість фесту Олег Скрипка. Ведуча – Оксана Денисюк.

Ведуча: Олег, розпочнемо з тебе. Розкажи, як ти дізнався про поетичний фестиваль “MERIDIAN CZERNOWITZ” та як ти сприйняв пропозиція взяти у ньому участь?

Олег Скрипка: десь рік тому я щось робив у Чернівцях …вже й не пам’ятаю, а – я грав сольний концерт. До мене підійшов мій старий друг Ігор Кравців та й питає, що ти про це мислиш. Я сказав, що поетичний фестиваль – це божевільна ідея, настільки божевільна, що здається нездійсненною, тому я погодився. Я одразу запропонував формат етнодиско вечорниць і десь якраз тоді ми запустили проект «Гуманісти-2» з Лесем Подерев’янським і тому ми дуже красиво вписались в поетично-літературний контекст. Ще мені страшенно приємно, що я представлений у двох епостасіях і оскільки я Близнюк, то дуже люблю в різних епостасіях представлятись.

Ведуча: Святославе, через годину на Соборній площі розпочнеться неофіційне відкриття фестивалю. Чому ставка була зроблена саме на Олегу Скрипку?

Святослав Померанцев: перше – наш фестиваль – це клуб людей за інтересами, людей, які щось роблять в міжнародній та українській культурі. Я ж молода людина, котра виховувалась на музиці ВВ та піснях Олега Скрипки. Тому я вважаю, що Олег – глобальний представник сучасної української культури, член нашого клубу, різноманітна людина. І цей дует з Лесем, як на мене, дуже гарно вписується у контекст наших подій.

Ведуча: до речі, про дует. Лесь Подерев’янський славиться своєю нецензурною лексикою, чи не було у тебе проблем з їх виступом?

Святослав Померанцев: спершу у нас була ідея зробити виступ у Літньому театрі, але спільними зусиллями ми дійшли висновку, що це не є дуже добре…тому що люди гуляють, діти, жінки…і тому ми перенесли це у більш камерне місце – це клуб «Егоїст». Локація цікава, замкнений простір, камерно, гарно.

Олег Скрипка: будемо матюки заглушувать.

Ведуча: Олеже, чому саме Подерев’янський, а не Андрухович чи Жадан?

Олег Скрипка: з Андруховичем я мав проект, ми працювали разом в Берліні. Там теж був поетичний фестиваль і він там теж щось розповідав про колиску, що ВВ колиска рок-н-ролу. Ми тоді представили німецьким ботанікам українську літературу та український панк-рок. А ось моя творча колиска починалась з творчості Леся Подерев’янського і коли ми починали разом працювати, а то було дуже давно, то Лесь вже був досить відомим в панківських колах. Тоді я думав, що Лесь такий вже досить старий чувак, але пройшли роки, я повернувся з Франції і з’ясувалось, що Лесь молода, творча, активна та відкрита людина. Коли ми познайомились, виникла ідея зробити проект «Гуманісти-1», це було 10 років тому. Тоді в Будинку актора ми зробили таку закриту інтимну вечірку. Пройшли роки і ми взнали, що те все піратським способом було записано та розміщено в Інтернеті у досить таки хорошій якості. Тоді ми з такого записали диск і згодом з Лесем визріли так, що гастролюємо. Я просто вважаю Леся своїм вчителем – ось чому Подерев’янський і навіть під час виступу у мене є кілька пісень, по яким можна здогадатись, що він так собі впливав на мою ауру.

Ведуча: Олеже, ви знаний та відомий в Україні відроджувальник, якщо можна так сказати, українських традицій та звичаїв. Фестиваль, котрий три дні відбуватиметься у Чернівцях – це поєднання поетичного слова з усіма іншими видами мистецтва. Хочу поцікавитись у цьому контексті вашою думкою – чи потрібно на подібному фестивалі робити наголос на етно?

Олег Скрипка: ми живемо в епоху глобалізації та еклектики. Від змішування різноманітностей ми нікуди не дінемось, тому нам лише потрібно дивитись назустріч цьому вітру. А нам головне в цьому правильно орієнтуватись. Я дивлюсь на програму фестивалю і вона абсолютно еклектична. Коли поезія була в авангарді культури та рушієм культури на початку ХХ століття, а поети збирали нереальні зали. Зараз нібито поезія не має такої активності, але саме завдяки таким фестивалям та таким людям, як Лесь Подерев’янський, як Жадан і Андрухович – вони стоять тут, в Україні на культурних барикадах і вони є дуже авангардовими і вони абсолютно правильно поєднують музику, живопис, скульупуру…це такі перфоменси, де у центрі стоїть поезія. І це абсолютно вірно, адже слово було першим і слово є в основі всієї творчості. І я цілком готовий приєднати свою етнодискотеку до такого фестивалю і тим паче така велика честь – відкрити цей фестиваль нею.

Ведуча: як формувалась цьогорічна програма фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ. Чи буде якась родзинка фесту?

Святослав Померанцев: коли я думав, що ж я буду робити на наступний рік, то було дві хвилі. Перший фестиваль був дуже успішним і це не моя думка. Це думка ЗМІ, глядачів та гостей фестивалю. І коли перший успішний, то треба було піддати газу і закріпитись на цій культурній барикаді. Мені хотілось показати усім, хто не байдужий до нашого фестивалю, що все гаразд, що є динаміка і розвиток. Тому у нас цього року 35 подій і ми розширили географію з 4 країн до 9. У нас більш різноманітно представлені інші види мистецтва, наприклад, кінетичні скульптури. Мало хто розуміє що це взагалі таке є – от прийдіть, і подивіться.

Олег Скрипка: а це безпечно? Вони не агресивні ці скульптури?

Святослав Померанцев: вони з заліза. Це коли скульптор «вояє» щось із заліза, воно все на шарнірах, воно працює, перпетуум-мобіле, скульптура виконує ті рухи, які задумав автор.

Олег Скрипка: це в такому стилі, я пам’ятаю, як в дитинстві – коли два медвежі щось там кують.

Святослав Померанцев: так, це саме в такому стилі. А друга хвиля у мене була від жадоби. Ми нахапались, бо хотіли багато людей і багато подій. І коли виявилось, що то 35 заходів, то вийде три паралельні лінії – це сцена метрів, сцена молодіжної поезії.

Олег Скрипка: я б сказав, що це не від жадоби, а від амбіцій. І це абсолютно правильно і саме амбіції рухають вперед.

Святослав Померанцев: моя жінка – викладач йоги у доброму європейському розумінні цього слова і вона мені часом почитує буддиські притчі. І була одна така притча про те, що мозок жадний, а інтелект стримує жадність мозку. Тому мій інтелект, мабуть, не стримав, і довелось нахапатись.

Ведуча: чи довелось відсіювати якійсь заходи?

Святослав Померанцев: ні. все відбулось…

Ведуча: відбудеться.

Олег Скрипка: якщо є програма, то можна сказати, що все вже відбулось.

Святослав Померанцев: я зізнаюсь, що знаю, що і як буде відбуватись посекундно, кожен міліметр. Тому в голові у мене фестиваль відбувся тисячі разів, адже ним я живу останній рік, я знаю всі його сильні місця, всі його хвороби…

Ведуча: Олег, ви вже бачили програму фестивалю, поділіться зі слухачами де можна буде вас зустріти, окрім тих заходів, де ви заявлені?

Олег Скрипка: я б хотів скрізь піти, але я потрапляю лише на кінетичні ці фігури. А потім я швидко на потяг до Києва, звідти на Мінськ, де вже післязавтра я буду грати етнодискотеку на фестивалі. Шкода, я не лишаюсь, адже я б хотів і багато чого побачити, і з друзями своїми поспілкуватись, з Андруховичем, зокрема. Також хотів би поспілкуватись з цими божевільними закордонними поетами та відвідати дискотеки….може наступного разу…

Ведуча: хто ваш улюблений сучасний український письменник і чи правда, що це наш буковинець Василь Кожелянко?

Олег Скрипка: так, Кожелянко був…ми втратили потужного літератора. Андруховича, Жадана люблю, але мені подобаються і класики – Українка, Франко. Є такий класик Валерій Шевчук, він пише такою класичною мовою, яка б могла існувати у ХІХ столітті. Я одразу скажу чесно, що до кінця ще не дочитав, але достатньо кількох глав, щоб зануритись у монументальне прекрасне українське слово. А ще мені подобаються сучасні переклади української мови світової класики. Гашек, наприклад, те що я з дитинства пам’ятаю … і тут ти перечитуєш в прекрасному перекладі. Переклад «Гамлета» на українську дає тобі таке, що ти зовсім інакше розумієш жарти, ти ніби краще розумієш все і воно так душевно все. Я з літературою на «ти», але вона потребує багато часу, якого я просто не маю. У мене буває таке навіть, що друзі щось прочитали і потім мені переказали. Єдине, що так – Кожелянка я фан, прочитав його майже все.

Ведуча: читали його роман виданий посмертно «Ефіопська Січ»?

Олег Скрипка: він у мене є, обіцяю – повернусь з Чернівців і прочитаю.

Ведуча: Слава, чи були випадки у тебе після першого фестивалю, який наробив багато ажіотажу, когось відсіювати з сучасних письменників, пояснювати їм, що пробачте, але – ні, вже стільки заходів?

Святослав Померанцев: були. І я хочу сказати, що якщо одні потрапили на фестиваль, а інші ні – це не означає, що одну кращі, а другі гірші. І ми, як організатори, не претендуємо на об’єктивність, ми претендуємо на гарний смак. Тому якщо ми говоримо про буковинських та українських поетів і поетів, то фестиваль проходитиме щороку, всіх будемо запрошувати, але головне – не поспішати.

Ведуча: я розумію, що для вас, як для президента фестивалю – кожен гість, особливо закордонний дуже дорогий. Але ким ви пишаєтесь найбільше, що от – саме цю людину вдалось привезти в Чернівці.

Святослав Померанцев: явних фаворитів я не маю, і ви правильно сказали, що для мене кожен гість – це індивідуум та зірка. У нас багато подій довкола поезії, але разом із тим, я найбільше пишаюсь тими класиками та авторами, котрі приїхали читати саме поезію.

Ведуча: Святославе, багато розмов точилось довкола того хто фінансує цього року фестиваль. З’явилось прізвище Дмитра Фірташа – людини, котра є спонсором нинішньої влади, і котру недолюблюють сучасні українські поети та письменники. Чи були випадки, коли хтось із митців не погоджувався взяти участь у фестивалі саме через те, хто є його спонсором.

Святослав Померанцев: у мене не виникало таких питань від моїх гостей, тому що я вважаю, що справа фінансування фестивалю – це справа його організаторів. Митців я запрошую за талантами, а не за їх політичними поглядами. Так, основним фінансовим партнером фестивалю є Дмитро Фірташ, за що я йому вдячний. І це не перший культурний проект, котрий він фінансує, у тому числі Львівський католицький університет. Так що – подяка.

Ведуча: Олег, то чи має для вас значення хто фінансує фестиваль?

Олег Скрипка: інформація дуже важлива, тому варто знати все. У першу чергу я подивився програму фестивалю, а у другу – хто є спонсором. Добре, що тут немає політичних гасел, а хто фінансує – то для мене це важливо, я думаю, що для будь-якої людини це важливо. Тим паче, що ми знаємо людину по її політичному іміджу та скандалах, а інше, коли ти знаєш, в які події ця людина вкладає гроші. Тому для себе можна з’ясувати смак цієї людини, тим паче, що серед наших олігархів стало модно вкладатись у культуру. І я нічого поганого в цьому не бачу, а напрямок вкладань показує суть та естетичний рівень цієї людини. А цей фестиваль є дуже вишуканим навіть для Європи. Тому що такі речі як Євробачення, наприклад, воно коштує більше грошей, але принижує нашу гідність та наш рівень. А цей фестиваль виглядає дуже достойно на світовому рівні, і тому коли людина вкладає у таке гроші … я Фірташа особисто не знаю, ніяк його не знаю, але тільки за те, що він вклав гроші у цей фестиваль – молодець!

Ведуча: у вас цього року ставка більше на те, що напишуть місцеві журналісти, чи все ж таки європейські кореспонденти, котрі будуть освітлювати події фестивалю?

Святослав Померанцев: дуже мені сподобалась метафора Олега про культурні барикади. І на них ми маємо два фронти – це місцеві чернівецькі журналісти і можна так сказати, українські. Тут все просто – є багато друзів, які пишуть, у нас потужні імена митців, а тому привернути до себе увагу не складно. Але і це треба робити достойно. Тому більш глобальний для нас фронт – це світовий інформаційний простір. І я собі так аналізував, що Чернівці взагалі рідко згадуються, а коли і згадуються, то через повені і алопеції.

Олег Скрипка: у нас в Києві з Червоною Рутою пов’язані Чернівці і це дуже сильно.

Святослав Померанцев: але це вже ехо минулого.

Олег Скрипка: якщо говорити про сучасне, то це народні ремесла, етно, так що ви не дуже комплексуйте.

Святослав Померанцев: мені б дуже хотілось, щоб говорили про Чернівці, тому мені важливий і український інформаційний простір, і міжнародний. Але у Європу пробитись з інформацією дуже важко. Після першого фестивалю ми мали велику статтю в газеті Frankfurd Allgemeine Zeitung – це газета для німецькомовних інтелектуалів, 500 накладу та Інтернет-сайт. І туди пробитись з новиною дуже складно. Потім про нас писали також в Zurih Zeitung і кілька австрійських газет.

Олег Скрипка: це звучить дуже екзотично і екзотика теж працює. Якщо б був поетичний фестиваль у Фракнфурті …

Святослав Померанцев: тут ще й працює слово CZERNOWITZ – тому що для інтелектуалів усього світу – це місто міф, Антантида, місто літератури, місто, де народилось багато геніїв літератури … і це слово працює. Тому цей фестиваль – це інтелектуальна складова, яка може стати магнітом і тому наш фестиваль може бути дуже цікавим для світового інформаційного ефіру.

Слухач: мене звати Міша і я телефоную просто для того, щоб сказати, що я пишаюсь такими співаками, як Олег Скрипка – патріотами української музики та традицій.

Олег Скрипка: дякую, Михайло, то приходь на дискотеку сьогодні.

Ведуча: насамкінець – якими будуть ваші побажання та сподівання щодо другого Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ. Як би ви хотіли, щоб він пройшов?

Олег Скрипка: я б хотів, щоб він пройшов бурхливо, і щоб було багато людей. Я знаю, як воно, коли фестиваль з голови переноситься у реальність і ти нічого не можеш подіяти – то в тебе єдине сподівання, щоб багато людей прийшло і щоб люди зацікавились. Все пройде гарно. І ще хочу побажати, що як колись Червона рута в Чернівцях – це було відродження української культури в сучасній Україні і тому хочу побажати, щоб відродження сучасної літератури почалось саме з Чернівців. І щоб цей рух потім захлеснув всю Україну і щоб це було справжнє літературне «паломнічєство» сюди кожного року.

Святослав Померанцев: я підтримую Олега, адже ми це робимо не стільки для світового ефіру, скільки для людей. Люди добрі, це для вас, з душею від наших партнерів, учасників, людей, котрі приклались до фестивалю. Тож, приходьте, насолоджуйтесь і будь ласка – інтелектуальна їжа подана!!!!

Джерело: Інформаційне агентство А.С.С.