ЗМІ про нас

У Чернівці з’їхалися поети, музиканти й перекладачі з усієї Європи

Із 6 до 9 вересня 2012 року в Чернівцях триватиме MERIDIAN CZERNOWITZ — IIІ Міжнародний фестиваль, присвячений сучасній європейській поезії. Його головною метою залишається повернення Чернівців на культурну мапу Європи й розвиток діалогу між сучасними українськими поетами та їхніми зарубіжними колегами.

У програмі фестивалю — поетичні читання, лекції, презентації книжок, театральні й музичні перфоманси, відео- й електропоезія (поезія з електронною музикою) та багато інших навколопоетичних подій.

Уперше в рамках фестивалю відбудеться відкриття Міжнародної книжкової виставки за участю видавництв із України, Польщі, Австрії, Німеччини та Швейцарії. Також заплановано низку заходів із нагоди відзначення Дня Йозефа Шмідта — усесвітньо відомого тенора з Чернівців.

Серед учасників MERIDIAN CZERNOWITZ — знані й цікаві поети, музиканти, перекладачі з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Ізраїлю, Румунії, України, Польщі, Данії, Нідерландів і Великобританії.

Цього року фестиваль відбувається в межах Подільсько-Буковинського туристичного кластера і пройде під гаслом «Один фестиваль — три міста: Кам’янець-Подільський, Хотин, Чернівці». Основною «сценою» залишатимуться Чернівці, а до Хотина й Кам’янця-Подільського із читаннями та перфомансами завітають учасники фестивалю. Їм складуть компанію представники вітчизняних і міжнародних ЗМІ, а також зацікавлена публіка з Чернівців.

— Учора, у день відкриття фестивалю, відбулася перша зустріч Оксани Забужко з відвідувачами фесту, — розповідає телефоном Лілія ШУТЯК, прес-секретар події. — Пані Оксана говорила, зокрема, про свою книжку «З мапи книг і людей», яку офіційно буде презентовано 8 вересня у Вірменській церкві (залі органної та камерної музики). Також на відкритті, що відбулося в Мармуровій залі Чернівецького університету, виступали запрошені з Австрії й Німеччини поети Андрея Друмбл і Юліан Гойн та українські поети Андрій Любка, Остап Сливинський та Дмитро Лазуткін, книжки яких ми видали. Фестиваль відкрив президент Ігор Померанцев, який цьогоріч представляє книжку «Сzernowitz. Черновцы. Чернівці», написання якої тривало впродовж сорока років. Тож далі буде.

Марія ТОМАК, «День»