ЗМІ про нас

Творча аура ІІІ-го Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ

З 6 по 9 вересня три міста України: Чернівці, Кам’янець-Подільський та Хотинпоринули у творчу ауру подій ІІІ-го Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ.

Поетичні читання, вечори відеопоезії, молодіжна сцена, спілкування із метрами поетичного письма, презентації видань та грандіозний творчий настрій – усе це полонило як і гостей, так і самих організаторів та учасників фестивалю.

Так, в перший день фестивалю (6 вересня), в фойє центрального корпусу КПНУ ім. І. Огієнка, було проведено вечір відеопоезії. З вступним словом виступила Олена Ткач, координатор проекту, наголосивши на тому, що в рамках фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ проходить також і конкурс відеопоезії, переможців якого оголосять 8 вересня в Чернівцях у кінотеатрі ім. О. Кобилянської. Глядачі мали змогу переглянути декілька відеоробіт учасників даного конкурсу, через технічні проблеми не вдалося ознайомитись із  відеороботами усіх учасників. Проте, ті роботи, котрі було презентовано глядачам, вразили новизною, особливим баченням та асоціативними задумками авторів. Я також спробували себе у якості митця, але через технічні проблеми не вдалось повністю донести усього змісту відеороботи, а звідси і висновок: надалі добре перевіряти які кодеки та звукові доріжки прийнятні для тих чи інших технічних засобів.)))

Протягом другого дня фестивалю (7 вересня) у Кам’янці-Подільському відбулось декілька поетичних читань. Іван Малкович (Україна), презентуючи віршовану казку (котра наразі здалася не лише казкою, але й реальним баченням деяких життєвих казусів) «Нове вбрання для короля», полонив усіх присутніх своїм неймовірним позитивом та харизмою. Свою поезію читали на івриті Орціон Бартана (Ізраїль) та на ідиші Даніель Галай (Ізраїль). Також відбулись поетичні читання за участю Дмитра Лазуткіна (Україна), Ігоря Померанцева (Україна-Великобританія) та Оксани Забужко(Україна), поетичні твори котрих вражали переплетінням символів, асоціацій та життєвої відкритості. Так, вірш Оксани Забужко «Не руш моїх кіл», у виконанні авторки, вразив мене до глибини душі свої наповненням, котре знаходиться на межі розуміння і чуття… коли настільки тісно сплітаються образи і осягнути їх можливо не стільки розумом, скільки відчуттями.

Третій день фестивалю (8 вересня) був не менш наповненим. На алеї Закоханих, лунали поетичні рядки поетів Молодіжної сцени, таких завзятих, непримиренних та палких. До уваги слухачів, свою творчість представили Юліан Гойн (Німеччина), Ірина Шувалова (Україна), Мар’ян Лазарук (Україна); Конрад Войтила (Польща), Юлія Мусаковська (Україна), Андреа Друмбл (Австрія), Лесь Белей (Україна), Андрій Любка (Україна). Захоплено, з цікавістю, а подекуди спантеличено та неоднозначно сприймались римовані стрічки молодих авторів. Так, Ірина Шувалова, емоційно та з надривом у голосі декламувала свої твори, особливо запам’ятались її слова «Тріщина тіла пускає сльозу смоли…» – надзвичайно тонке та влучне порівняння; Мар’ян Лазарук презентував книгу «Руки сіяча»; Юлія Мусаковська читаючи уривки із своїх творів зачепила фразою «Відірвати себе як пластир від рани старої…» – скільки переживань та внутрішнього змісту у цих словах…; Лесь Белей вразив настільки глибоко здавалось би знаними для нас речами, але у новій інтерпретації, а саме, привідкривши у своїх поетичних стрічках глибину розуміння волі – розповівши про птаха, котрого впіймали та помістили у дерев’яну клітку і дали можливість потім бути вільним, але птах замість волі забажав залізну клітку, щоб якщо колись і захочется у небо, то він не зміг би перегризти пруття клітки – ось як виглядає вільна неволя;Андрій Любка презентував «Архітектора людських душ…». Доречі, особливо цікавим було те, що представники іноземних держав декламували свої твори на рідній мові, що дало змогу насолодитись їх національним колоритом, а ведучі та за сумісництвом – перекладачі Андрій Любка та Христя Венгринюк донесли до присутніх зміст цих творів.

Враження від фестивалю безмежні!!! Можна іще довго ділитися ними, але пропоную вам краще переглянути фотокартки, котрі передадуть і емоції і ту частиночку творчої аури, що панувала на поетичних читаннях у Кам’янці-Подільському протягом ІІІ-го Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ.

А, і ще, навіть я перебуваючи під враженням поповнила свою творчу колекцію двома новими віршами, котрі написала на одному диханні, сповнена отого творчого запалу, котрий подарували митці даного фестивалю.

Галина Комарніцька, kphistory.com.ua