ЗМІ про нас

«Meridian Czernowitz привчає людей любити поезію» – письменник

Завершився третій Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz. Із кожним роком захід дедалі більше виходить за рамки традиційного поетичного фестивалю – його організатори шукають нових, прогресивних шляхів донесення та трактування поетичного мистецтва. Так, зокрема, цього року поряд із традиційними читаннями стали літературні прогулянки, візуальні й музичні перфоманси та поетичні експерименти. Підбиваючи підсумки, Радіо Свобода запитала про враження від подій фестивалю у його гостей та учасників.

Третій рік поспіль Чернівці на 4 дні перетворюються на столицю поезії. В ці дні вона лунає звідусюди: з музеїв, театрів, кав’ярень, площ, а віднедавна і з торгових рядів. У такий незвичайний спосіб організатори намагаються стерти будь-які рамки та стереотипи і показати, що поезія універсальна і цікава всім. Тому, напевно, одним з найоригінальніших літературних експериментів цьогоріч були читання на Калинівському ринку. Письменниці Оксані Забужко ця ідея прийшлась до вподоби, вона порівняла поетичні читання з футуристичними перфомансами 20-х років.

Ще одному учаснику фестивалю, молодому поетові Андрію Любці цікавим рішенням видались поетичні прогулянки місцевими кав’ярнями, які він модерував. Відсутність імен читців, часових рамок виступу та неформальна атмосфера зацікавили значно більше глядачів, ніж він очікував.

«Дивуєшся, як місто любить тебе і як воно любить поезію, тому що в моєму рідному Ужгороді стільки людей не ходить на поетичні вечори. Meridian Czernowitz привчає людей любити поезію. Це так приємно, ніби приїжджаєш на якийсь острівок німецькості і затишку. Найбільше мене вразила поетична прогулянка, яка була у перший день. Там навіть не було написано, хто читатиме, а зібралося стільки людей. Я зрозумів, що це був вияв уваги не до імен, прізвищ чи слави, а саме до поезії», – зауважив у розмові з Радіо Свобода Андрій Любка.

Окремо варто згадати театральний перфоманс за книжкою спогадівІгоря Померанцева «Czernowitz. Черновцы. Чернівці». Перед початком вистави автор побажав, щоб вистава якомога більше відрізнялася від його книжки, тому що в книзі його життя і спогади, а на сцені – мистецтво.

 «Ця книжка – це книжка моєї пам’яті, це мій голос, а спектакль – це актуальне авангардне мистецтво. Цей фестиваль молодий, він мусить бути сучасним, авангардним, відкривати нові жанри, нові форми поезії. Мені 64 роки, тобто я людина, яка за віком мала б бути більш консервативною і класичною, втім тут я відчуваю себе авангардистом і мені це подобається», – поділився враженнями з Радіо Свобода Померанцев.Враження гостей від фестивалю двоякіПошук нових способів донесення поетичного мистецтва до слухача та мистецькі імпровізації не залишили байдужими глядачів та гостей, більше того, дехто з них вважає, що без аудіо-візуальної програми захід був би нецікавим.«Із усієї програми цікавими були десь 10 відсотків. Сподобалась музична частина фестивалю, особливо виступ Абрама Агашкіна та єврейського оркестру в Літньому театрі. Розумію, що це ніяк не лізе в рамки поетичного фестивалю, але мені не вистачає тут сучасної прози та іншого мистецтва», ­– каже чернівчанин Максим.

Схожої думки ще одна гостя Ірина. Вона була на усіх трьох фестивалях і не бачить у ньому новизни. «Фестиваль був досить нудним як на мене, він проводиться вже втретє і рамки його практично однакові, він стає дедалі більш традиційним. І ця традиційність межує з відсутністю свіжих ідей. Надто велике засилля старими авторами. Дещо, звісно я для себе знайшла, але більшість мене не зацікавила. Фестиваль витягують люди, які присутні на ньому, а програму треба б урізноманітнити».Не всі згодні з такою критичною оцінкою фестивалю. Багато чернівчан пишається тим, що живуть у «поетичній столиці» і вважають, що поезія і Чернівці личать одне одному. Колишня викладачка історії у місцевій школі Маргарита вже третій рік радіє з такої можливості відкрити світові Чернівці та повернути місту славу, яку воно мало на початку минулого століття.
«Це хороша пропаганда культури минулого і сучасного. Фестиваль цікавий, для Чернівців це щось особливе, він личить цьому місту, його духу», – каже жінка.Якщо Meridian Czernowitz не захоче бути гігантом, то він вийде на світовий рівень – ЛюбкаФестиваль одразу взяв високу планку, каже письменник Юрій Андрухович. У 2010-му на ньому виступали поети світового рівня, а зараз охочих взяти участь стало набагато більше. Беручи до уваги те, що вже сьогодні на фестивалі активно пропагують прогресивні поетичні форми та їх інтерпретації, шанси фестивалю вийти на світову арену дуже високі, констатує Андрухович.Запорукою успішності і процвітання фестивалю, на думку Андрій Любки, є непереобтяженість виступами та кількістю авторів, як це відбувається на Форумі видавців у Львові.

«Треба дбати про авторів: не дай Бог запросити не тих авторів або забагато. Бо ось форум видавців, наприклад, класний, але там є вагомий мінус – під час одного читання паралельно ще десять, ну і виходить такий розфокус. Якщо Meridian Czernowitz не захоче бути гігантом, якщо вистачить розуму і організатори не зроблять величезну програму зі 100 поетів, то він вийде на світовий рівень», – зазначив Андрій Любка.