ЗМІ про нас

Фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ

Столиця Буковини вже п’ятий рік поспіль кілька днів на початку вересня живе в особливому ритмі – в місті триває міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Цього року, зважаючи на війну на сході України, фестиваль був важливим місцем міжнародних зустрічей та діалогів.  Численні поетичні читання та дискусії поетів і перекладачів з Австрії, Швейцарії, Німеччини, Франції, Польщі, Данії, Ізраїлю та України певним чином відповідали на питання, чи можливе мистецтво під час війни.  Власне, сам фестиваль став промовистим підтвердженням, що не лише можливе, а й природне та необхідне – під час однієї з дискусій у перший день Юрій Андрухович, Ігор Померанцев, Катерина Бабкіна та Сергій Жадан обговорили створення поезії під час війни та вплив одного на інше.

Тема війни лунала і в другий фестивальний день – зокрема данський перформер Нільсен презентував книжку «Нільсен. Всесвітня історія 21-го століття. Вірші, фото, пісні та оповідання з Ірану крізь Афганістан, Ірак і Єгипет  до України» за участю Юрія Андруховича та Катерини Бабкіної. А заключний концерт проекту «Жадан та Собаки» став благодійним – під час виступу збирали кошти для українских солдат, що воюють на сході країни.

 Уже традиційно локаціями фестивалю стають не лише звичні кав’ярні чи театральні зали. Власне, навіть прес-конференція до відкриття фестивалю пройшла на балконі Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Подальші поетичні читання та презентації відбувались і на тролейбусній зупинці побіля торгового центру (соціальна акція «Поетична зупинка» за участю Лазуткіна, Жадана, Бабкіної та Іздрика), і в боксерському клубі, а кілька презентацій та концерт єврейської музики відбулися просто на вулиці Кобилянської навпроти літературного целанівського центру. Проте за оригінальністю мало що могло перевершити єврейський цвинтар, де відбулися ранкові поетичні читання.

Цього року літературна корпорація Meridian Czernowitz порадувала численними дітищами однойменного видавництва (чи то пак «невидавництва», як його називає президент фестивалю Святослав Померанцев). На фестивалі було презентовано 7 свіжовиданих книжок: поетичну збірку Андрія Бондаря «Пісні пісні», збірку поезій Пауля Целяна у перекладі Сергія Жадана «Світлотиск», збірку оповідань чернівецьких авторів «Черновицкие рассказы», збірку Нільсена «Всесвітня історія 21-го століття», поетичну збірку Мідної «Стосонце», альбом «Ірена Карпа – письменниця, співачка, мандрівниця», а також музичний диск «Бийся за неї» проекту «Жадан і Собаки», обкладинкою до якого стала книжка-комікс на пісні з альбому.

Власне, три дні фестивалю в Чернівцях були частиною великого поетичного туру Австрія – Україна – Польща – Чехія – Німеччина під гаслом «Музи не мовчать». З Чернівців учасники фестивалю вирушили до Івано-Франківська, наприкінці цього тижня відбудуться акції Meridian Czernowitz в рамках Форуму видавців у Львові (10.09–14.09.2014),  а закінчиться тур концертами Сергія Жадана та музичного гурту «Собаки в космосі» у Польщі (Варшава), Чехії (Прага), Німеччині (Берлін, Мюнхен, Штутгарт, Кьольн) та Австрії (Відень).

Afisha.tochka.net