ЗМІ про нас

День третій «MERIDIAN CZERNOWITZ»: місія виконана

Ще ніколи Кам‘янець не чув і не бачив стількох поетів, як у день восьмого вересня. Окрім поетів молодіжної сцени, що приїхали з фестивалю «MeridianCzernowitz», кам’янчани зустрічали польського автора Томаша Ружицького та вже вдруге – Юрія Андруховича.

Перша зустріч відбулася в одному з корпусів коледжу культури та мистецтв на Польських фільварках. Томаш Ружицький читав свої віршовані історії про кохання, життя та подорожі (досить буттєві та філософські). Частину з них перекладав Юрій Андрухович, частина взагалі не потребувала перекладу. І не тому, що було все контекстуально зрозуміло, а просто емоційно ці поезії звучали дуже гарно.

Поезія Юрія Андруховича – теж заслуговує на окрему увагу. В ній переплелися життєво комічні, дещо метафоричні, але правдиві історії про абсолютно все. Хоча цей автор мені подобається більше як прозаїк.

Зустріч пройшла в дуже теплій атмосфері і потребувала продовження. Однак завершилася не простим «до побачення», а придбанням книг авторів та автограф-сесією.

Наступна локація, на яку ми перемістилися – Алея закоханих. Тут на зустрічали молоді поети, серед котрих хочеться відзначити Андрія Любку та Христю Венгринюк, Леся Белея, Юліана Гойна (Німеччина), Конрада Войтила (Польща), Андреа Друмбл (Австрія).

Як не дивно, але той, хто одразу прийшов на читання, був вірним авторам і залишався до кінця зустрічі. Ті ж, хто випадково здалеку почули поезію і прийшли глянути, що ж тут таке відбувається, – йшли далі і надовго не зупинялися. Отже таких, що цікавляться поетикою, в нас небагато. І це факт.

Після дев’ятої години вечора на Руській брамі розпочалася вечірка електронної музики з поезією – незвичайний формат фестивалю, який ще тільки випробовується. Щоправда, глядачів було небагато, але звучить така музика з поезією непогано. До речі, її виконавці – ді-джей Full Casual та солістка MC Kooka.

Сьогодні – останній день фестивалю «Meridian Czernowitz». Ви ще можете встигнути на його офіційне закриття.

Хронікер