Учасники фестивалю - 2023

Євгеній Брейгер / Німеччина

Євгеній Брейгер народився 1989 року у Харкові. Вивчав творче письмо та культурну журналістику в Гільдесгаймі, літературне письмо в Німецькому літературному інституті Лейпцига та кураторські студії в Академії образотворчих мистецтв Städelschule у Франкфурті-на-Майні.

Публікувався в німецькомовних журналах та антологіях, зокрема: Jahrbuch der Lyrik, Lyrik von jetzt 3, Bella triste, Edit та Manuskripte. Був редактором щорічної антології студентів Німецького літературного інституту “Tippgemeinschaft” та антології “Ansicht der leuchtenden Wurzeln vonunten” (видавництво poetenladen 2017). У 2011 році він став лауреатом літературної премії імені Сельми Меербаум-Ейзінгер, а також фіналістом 20-го відкритого мікрофона у 2012 році.

Його дебютна збірка “Flüchtige monde” була опублікована видавництвом kookbooks у 2016 році. Її було відзначено однією із найцікавіших серед поетичних книжок року в Літературному домі Берліна та серед найкращих поетичних дебютів року в Haus für Poesie. У 2018 році він отримав 2-гу премію Lyrikpreis München, а у 2019 році – премію Leonce-und-Lena-Preis. У 2020 році Брейґер отримав стипендії від Німецького літературного фонду, садиби Еденкобен та Штутгартського будинку письменників.

Починаючи зі своєї другої книги “Gestohlene Luft” (2020), Євгеній Брейґер є одним із найважливіших і найвідоміших голосів у сучасній німецькомовній поезії.

На запрошення Інси Вільке Брейґер прочитав свій прозовий текст “Бажання часу” 1 липня 2023 року на Днях німецькомовної літератури в рамках конкурсу на здобуття премії імені Інгеборґ Бахманн 2023 року.

У лютому 2022 року він закінчив рукопис нової збірки поезій, але в Україну вторглася російська армія – і щойно завершена робота, як здавалося Брейгеру, одним махом втратила сенс. Який сенс був у цих завершених віршах, якщо вони мали бути опубліковані через кілька місяців, але не містили жодного слова про цю війну? Війну, яка змінила все і безпосередньо торкнулася тієї частини родини Брейгерів, яка досі живе в Україні? “Мир без війни” – так називається ця нещодавно опублікована збірка поезій. Це, мабуть, найважливіша поетична збірка 2023 року в Німеччині.

Євгеній Брейгер живе і працює у Франкфурті-на-Майні. Він є співзасновником Берлінського ПЕН-клубу.

Фото – ©Gabriela Cuzepan