Учасники фестивалю - 2023

Ярина Чорногуз / Україна

Ярина Чорногуз – українська активістка та поетка, яка приєдналася до ЗСУ ще у 2019 році, до повномасштабного вторгнення Росії. Вона їздила на Донбас під час так званої «неактивної» фази російсько-української війни, в результаті чого переконалася, що Росія не зупиниться, якщо її не зупинимо ми.

Ярина вивчала філологію в Українському національному університеті «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю «українська мова та література». Вірші почала писати задовго до війни, але навіть під час служби приходило натхнення – у 2020 році вийшла її дебютна поетична збірка “Як вигинається коло” .

Службу Ярина розпочала у 2019 році бойовим медиком, зараз служить у морській піхоті. Вона хотіла піти в армію одразу після російської агресії у 2014 році, але тоді ж народила доньку, тому вирішила присвятити час її вихованню. Поступово, як йшла війна, Ярина отримала нову мотивацію – боротися за майбутнє своєї доньки в Україні.

Під час вторгнення Росії в лютому 2022 року Ярина вже була на Донбасі. Протягом  повномасштабної війни брала участь у запеклих боях під Попасною, Маріуполем і Бахмутом. На своїй сторінці у Facebook вона часто розмірковує про українську історію та культуру.

Фото – Захар Давиденко