Учасники 2011

Музично–поетичний перфоманс Юрія Андруховича і “Карбідо”

Україна, Польща, Швейцарія

АПЕРИТИВ

поезія/музика/відеоарт

візуалізація: АртПоле/vj-група КУБ

Чимало мистецьких подій зараз є відкритим експериментом — ризиковано, але цікаво. Проте лише іноді експеримент перетворюється на справжню подію. Випадкова спільна імпровізація на одному з фестивалів призвела до появи альбому “Самогон”, в якому тексти Юрія Андруховича поєдналися з музикою “Karbido”. Наступний спільний альбом — “Цинамон” — виникав у мандрівній студії звукозапису по цілому світові: Утрехт, Дрогобич, Варшава, Вроцлав, Гальденштайн, Єрусалим та Гонконг. Візуалізація до проекту, навпаки, створювалась АртПолем в межах однієї кімнати. Під час концертів, кожен з яких звучить неповторно, з цим відео наживо працює vj-група Куб, що надає проекту свіжості та непередбачуваності.

Юрій Андрухович: “На шляху до нашого третього альбому “Абсент” ми вирішили зіграти кілька концертів, що явили б собою своєрідний зе бест із двох попередніх. Саме з такою програмою ми виступили в Берліні у вересні минулого року, і це сподобалося не тільки нам, але й численній публіці. Концерти в Україні дають змогу вписати до згаданого зе бесту ще й кілька абсолютних прем’єр. Таким чином буде вперше означено всю трилогію”.

Дещо про попередні проекти…

“Самогон”. Назва проекту, безумовно, метафорична — означає щось, зроблене власноруч і з природної сировини, до того ж наділене небувалою духовною міцністю. Альбом складається з дев’яти композицій, вісім з яких написані польськими музикантами на вірші Юрія Андруховича. Дев’ятим номером “Самогону” є старовинна козацька пісня “Зеленая ліщинонька” у спільному аранжуванні Юрія Андруховича та карбідів.

“Цинамон”. Тексти Юрія Андруховича зі збірки “Екзотичні птахи і рослини” у його власному виконанні завдяки “Кarbido” отримали  цілком несподівану музичну формулу: витриману в конвенції electro-music суміш традиційного радіоспектаклю з енергетикою пост-року. “Цинамон” являє собою цикл із 12 звукових картин. Музиканти звернулися до пост-рокових настроїв, поєднуючи noise, minimal чи ambient з енергетикою химерних балад, танґо і вальсів. Вони долучають відголосся старих катеринок, каруселей і грамофонів, занурюючи їх згодом у гітарний брязкіт і спотворюючи у трансових ритмах. “Цинамон” виникав у мандрівній студії звукозапису — він народжувався в Утрехті, Дрогобичі, Варшаві та Вроцлаві, партія ударних частково записувалася в швейцарському Гальденштайні, а деякі звукові простори було схоплено на вулицях Єрусалиму та Гонконґу. Візуалізація до проекту — навпаки — свідомо створювалася в межах однієї кімнати-студії, де з артефактів буденного навколишнього світу виникали метафоричні образи. Вони супроводжують виступи, являючи собою непрямі асоціації, відсторонюючись і водночас підсилюючи музику й поезію.