Uncategorized

Богдан-Олег Горобчук

Поет, художник, куратор літературно-мистецьких проектів

Народився в м. Житомир 4 червня 1986 року

У вересні 2002 року побачила світ перша поетична концептуальна книга – отримала назву “Книга дослідів”.

З 2005 року відновлює активну поетичну діяльність наживо – відбувається ряд виступів в різних містах України на різноманітних літературних фестивалях тощо: в Харкові в клубі “Остання Барикада” у Львові на Львівському форумі видавців, в Києві тощо. Звідтоді є незмінним активним учасником міжнародних літературних фестивалів – у Києві – “Київські лаври”, у Львові – Літфестивалю при Львівському форумі видавців, у Харкові – “Цех”, потім – “Харківська барикада” тощо.

Поданий 2006 року на конкурс рукопис отримує призову премію видавництва “Смолоскип”, в результаті чого навесні 2007 року з’являється поетична книжка Б.-О. Горобчука “Місто в Моєму Тілі” (автор післямови до збірки – Сергій Жадан), при оформленні якої використана графіка автора. Іще перед тим, взимку 2007, у видавництві “Факт” з’являється друком спільна книга трьох поетів – Б.-О. Горобчука, П. Коробчука та О. Коцарева, що має назву “Цілодобово!”. Дизайн книги, високо оцінений критиками, самотужки розробив і втілив Б.-О. Горобчук.

Восени 2007 року в тому ж видавництві “Факт” виходить у світ іще одна книга Б.-О. Горобчука – “Немає Жодної Різниці”, дизайн якої так само розробив автор. Усі три поетичні книги доволі широко представлені в книгарнях та бібліотеках України, зокрема в Києві.

Окрім цього, в період з 2007 до 2009 року Б.-О. Горобчук працював над оформленням ряду книг видавництва “Факт” зокрема є автором оформлення збірки поета Івана Андрусяка “Писати Мисліте”, прозових книг Т. Лютого – “Вулики сновидінь” та С. Грабаря “Сецесії”. Остання книга 2009 року перевидавалась в Німеччині зі збереженням оформлення Б.-О. Горобчука.

Взимку 2007 року організовує поетично-мистецький перформанс “ГоКоКоЛа: міцна чоловіча поезія”, що з успіхом відбувася у приміщенні Культурного Центру “Смолоскип”.

З 2007 і дотепер бере активну участь в літературному житті країни, є частим учасником літературно-мистецьких фестивалів, зокрема влітку 2009 року активно виступав на фестивалях “Фортмісія”, “День Незалежності з Махном” тощо. Авторські поетичні вечори регулярно відбуваються в різних містах України останні були в період літа-осені 2009 року в Києві та Житомирі. Позитивно про поетичну творчість Б.-О. Горобчука висловлювались відомі українські письменники, зокрема О. Забужко, Ю. Андрухович, С. Жадан, А. Дністовий та ін.

Є куратором багатьох літературно-мистецьких проектів, зокрема найчастіше – організованих силами Культурного Центру видавництва “Смолоскип”. Отсанній гучний проект, проте, не пов’язаний зі “Смолоскипом”: 25 вересня 2009 року в рамках фестивалю “Гогольфест”, що відбувався в Мистецькому Арсеналі Б.-О. Горобчук курирував вечір поезосинтезу з двох частин: візуально-аудіопоетичного перформансу та показу найновішої відеопоезії українських авторів.

Поезія Б.-О. Горобчука наразі перекладена і опублікована англійською, білоруською, польською, португальською, російською та литовською мовами. Вірші друкувалися в журналах “Шо”, “Київська Русь”, “Кур’єр Кривбасу”, “Стых” та ін., у численних українських та іноземних анлогіях та альманахах (останнє, зокрема, – видана влітку 2009 року в Ріо-де-Жанейро українсько-португальська білінґварна антологія української поезії останніх трьох десятиліть).