Учасники-2017

Вольф Москович / Ізраїль

Вольф Москович – заслужений професор та колишній завідувач кафедрою російських та слов’янських студій Єврейського університету в Єрусалимі (1976-2004). Головними сферами його інтересів є славістика (зокрема українські студії); єврейська культура та історія Східної та Центральної Європи (зокрема студії мови та кольтури їдиш); взаємини між євреями та християнами, а також взаємозв’язок мов та культур.

Навчався у Чернівецькому державному університеті в Україні, отримав ступінь кандидата наук (1965) у Московському інституті іноземних мов та ступінь доктора наук (1971) у Ленінградському відділі Академії наук СРСР. Від 1965 до 1974 року був старшим науковим співробітником і директором лабораторії з комп’ютерної лінгвістики та когнітивних досліджень  Державного Комітету у справах винаходів та відкриттів СРСР.

Запрошений професор в університетах Лондону, Оксфорду, Ітаки, Пенсильванії, Риму та Братислави.

Має більше трьохсот публікацій, у тому числі дванадцять монографій, основна частина яких стосується галузі теоретичної та слов’янської філології, а також єврейської та української культурології. З 1993 року – головний редактор наукової серії «Євреї та слов’яни» (англ. Jews and Slavs, 25 томів, Єрусалим).

Вольф Москович – президент Ізраїльської Асоціації Славістів та член Міжнародного Комітету Славістів. Серед отриманих професором почесних звань та нагород: звання іноземного члена Національної академії наук України та Словенської академії наук й мистецтв; нагорода золотою медаллю імені  В. Жаботинського за сприяння справі взаєморозуміння між народами.

Фото з сайту www.hadashot.kiev.ua