Учасники-2017

Кшиштоф Чижевський / Польща

Польський письменник Кшиштоф Чижевський народився 6 липня 1958 року у Варшаві.

Вивчав польську літературу в Університеті імені Адама Міцкевича у Познані. Крім літератури, цікавився театром. Співзасновник театральної групи «Ґардженіце». 1983 року почав видавати газету «Czas Kultury» («Час культури»), а з другої половини 80-х років читає лекції з історії культури та естетики в Академії образотворчих мистецтв міста Познань. У 1990 році стає одним із засновників фонду «Borderland» у м. Сейни (букв. «прикордоння») і очолює його. Фонд займається відновленням культурної та історичної спадщини польських євреїв, висвітлює проблеми пам’яті й толерантності.

К. Чижевський читав лекції не лише в університетах Польщі (Познань, Варшава, Краків), а й Литви (Вільнюс), Сполучених Штатів (Нью-Йорк, Лос-Анджелес), Канади (Торонто), Австрії (Зальцбург), Італії (Болонья), Грузії (Тбілісі) та ін. Він координує численні проекти, що стосуються міжкультурного діалогу в Європі, Центральній Азії та США.

Його есеї публікувалися в журналі «Культура» (Париж). У 2001 році у США та Польщі вийшла збірка «Стежка прикордоння». У 2008 опублікував збірку «Лінія повернення. Нотатки з прикордоння», яку було номіновано на премію «Cogito» як найкращу книжку 2008 року. 2013 року її було видано в Києві українською мовою. Праці Кшиштофа Чижевського перекладено багатьма мовами і видано в Австрії, Німеччині, Литві, Білорусі, Румунії, Чехії, Угорщині, Словенії, Словаччині, Канаді, Франції та ін.

Автор удостоєний численних нагород, серед яких – орден Великого князя Литовського Гедиміна (2001), почесна премія посла Ізраїлю за збереження юдейської спадщини в Польщі (2001), медаль толерантності Всесвітнього конгресу есперантистів (2009), орден Відродження Польщі (2011). Лауреат премії Дена Девіда (2014).

Проживає у місті Красногруда на кордоні Польщі та Литви з дружиною і дітьми.