Учасники-2016

Ронні Сомек / Ізраїль

Ронні Сомек народився в Багдаді в 1951 році і переїхав до Ізраїлю, будучи маленькою дитиною. Вивчав літературу на івриті й філософію в Тель-Авівському університеті та малювання в Академії мистецтв в Авні. Працював з вуличними бандами, а на разі викладає літературу і веде майстер-класи з творчого письма.

Опублікував 11 збірок віршів (остання називається «Кінська сила») і дві книги для дітей з дочкою Ширлі.

Його роботи були перекладені 41 мовою. Збірки віршів з’явилися в перекладі арабською, французькою, каталанською, албанською, італійською, македонською, ідиші, хорватською, непальською, голландською, датською, португальською, іспанською, німецькою, турецькою, російською та англійською мовами.

Він є лауреатом премії Прем’єр-міністра, Літературної премії Ієхуди Аміхая за єврейську поезію, «Приз Рамат Ган за поезію», «Wine poem award» на Струзьких вечорах поезії (Македонія, 2005) і приз Ханса Берхуза за поезію-2006 на Маастрихтських Міжнародних Поетичних вечорах (Голландія).

У 2012 році був нагороджений рицарським орденом за видатні заслуги Польщі.

У 2014 році удостоєний рицарського ордена мистецтв і літератури Франції.

Із музикантом Еліотом Шарпом записав 3 компакт-диски: «Помста дитини-заїки», «Межі бідності» і «Коротка історія горілки».

У 1998 році зробив виставку «Фабрика природи, зима 2046» з Бені Ефрат в «Музеї Ізраїлю».

У 2004 році зробив «Hawadja Bialik», в 2007 році – «Rehal Madrid», в 2010 році – «Napkin», в 2012 році «Swan Lake», а в 2014 – «Hall of fame» -5 виставок в «Музеї ізраїльського мистецтва, Рамат Ган».

Є членом Громадської ради «Batsheva Dance Company» і єврейсько-арабського театру.

Фото: Eric Sultan