Резиденти

Ірена Карпа, Україна / 2014

Травень 2014 року

Ірена Карпа (1980) – українська письменниця, співачка, журналістка, телеведуча.

Народилася у Черкасах. Мешкала з родиною спочатку в Івано-Франківську, потім у Яремче – невеликому містечку у Карпатах. Там вчилася малюванню у школі мистецтв.

1998 – вступила до Київського національного лінгвістичного університету на відділення французької філології.

З 1999 є солісткою й авторкою текстів гурту «Фактично самі» (з 2007 – «Qarpa»), музика якого становить сумішіндастріалу, панк-року, хардкору та психоделічного тріп-хопу.

Друкувалася у часописі «Четвер». Перша книжка – «Знес Паленого» (Івано-Франківськ, 2000, повість «50 хвилин трави», оповідання «Сни Ієрихона» тощо). Ці ж твори разом з оповіданням «Ґанеша і Синкопа» та т. зв. «інтерактивним» романом «Полювання в Гельсінкі» склали видану 2004 року книгу «50 хвилин трави».

Закінчивши навчання (2003), отримала магістерський ступінь з іноземної філології за спеціалізацією «англійська та французька мови, зарубіжна література». Протягом року подорожувала Південно-Східною Азією, наслідком чого став роман «Фройд би плакав».

2005-2008 – працювала ведучою на телебаченні (канали «ICTV», «Інтер», з вересня 2007 року по серпень 2008 року – «MTV Ukraine»).

4-ю її книгою став роман «Перламутрове порно» (2005, вид-во «Дуліби»), 5-ю – роман «Bitches Get Everything» (2006).

2006 – спробувала себе як акторка («Аутизм», реж. О.Анпілогов, Україна; «Компот», реж. А.Якушенков, Росія) та режисерка короткометражного кіно «Kyiv. Limited Edition».

Знімається в еротичних фотосесіях для журналів «Playboy», «Penthouse», «FHM».

На початку 2009 року книжку Карпи «Добло і Зло» визнано книжкою-невдахою року – вона здобула приз «Золота булька». Водночас, за рейтингом читачів журналу «Кореспондент», книга «Добло і Зло» ввійшла до десятки найкращих українських книг 2009 року.

Попри досить молодий вік Ірена Карпа не вважає себе молодою письменницею, бо літературною працею займається вже не перший рік.

Фото зі сторінки авторки у Facebook