Життя Марії

У рамках туру-презентації книги “Життя Марії” Сергій Жадан відвідає більше 30 міст України

Київ, 27 березня 2015 року – Протягом квітня-травня 2015 року у рамках туру-презентації книги “Життя Марії” український поет, письменник та перекладач Сергій Жадан відвідає більше 30 міст України. Проект отримав назву “33 міста України” та передбачає створення майданчика для спілкування журналістів, письменників, інтелектуалів, студенства та викладачів по всій Україні. Про це заявив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz, організатор проекту “33 міста України” Святослав Померанцев.

Координатор проекту “33 міста України” Юлія Пелепчук розповіла, що тур передбачає відвідування всіх регіональних центрів України, а також 6 прифронтових міст Луганської області. При цьому планується 3 події у кожному місті: зустрічі зі студентами місцевих вузів (25 зустрічей), прес-конференції з регіональними ЗМІ (20 зустрічей) та вечірні презентації-дискусії книги (32 зустрічі).

Юлія Пелепчук також зазначила, що одним із наявних результатів проекту буде написання Сергієм Жаданом для інтернет-видання “Українська правда. Життя” серії колонок про міста України під назвою “Від Сходу до Заходу – 33 міста Сергія Жадана”.

Сергій Жадан зауважив, що під час планування туру однією з ключових цілей була організація максимальної кількості зустрічей. «Сьогодні є велика кількість людей, яким по-справжньому важко, і які потребують нашої допомоги, нашого співчуття, нашої солідарності», – заявив письменник.

Книга «Життя Марії» складається з двох частин: віршів Сергія Жадана та перекладів Чеслава Мілоша. Поет підкреслив важливість другої частини книги у контексті збройного конфлікту в Україні. «Мені важливо було показати цю поезію Мілоша – ті речі, які він проговорював кілька десятків років тому, були актуальними тоді і, на привеликий жаль, не втратили актуальності і на сьогодні», – пояснив Сергій Жадан.

З 30 березня по 4 квітня планується відвідування міст Харків, Полтава, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Кривий Ріг та Кременчук, з 6 по 9 квітня – міст Кіровоград, Черкаси, Чернігів та Суми, з 14 по 19 квітня – міст Ужгород, Івано-Франківськ, Львів, Острог, Рівне, Луцьк та Тернопіль, 22 – 25 квітня, у рамках фестивалю «Книжковий Арсенал», майданчик буде функціонувати у Києві, з 27 квітня по 1 травня планується відвідування міст Житомир, Вінниця, Хмельницький, Чернівці, Кам’янець-Подільський, з 8 по 11 травня – міст Луганщини, а з 12 по 15 травня – міст Маріуполь, Херсон, Миколаїв та Одеса.

Ukraine Crisis Media Center, фото Олександр Зубко