News Новини Корпорації Новини Фестивалю

“Хто ти такий?”: MERIDIAN CZERNOWITZ видає новий роман Артема Чеха

У перший день осені, спеціально до ХІІ Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz, cвіт побачить новий роман українського письменника Артема Чеха «Хто ти такий?».

Це класичний роман виховання. Історія дружби тривалістю у 10 років між простим хлопчиком з провінції Тимофієм та ветераном війни в Афганістані Феліксом. Це роман не лише про дорослішання в умовах останнього десятиріччя двадцятого століття, але й про посттравматичний синдром як нагадування тим, хто залишився на Великій землі, що війна завжди поруч.

«Це роман за мотивами життя, ― розповідає Артем Чех. Історична (біографічна) достовірність – десь відсотків п’ятдесят. А може, і менше. Проте образи героїв я намагався зберегти. Хотілося виписати їх, а відтак законсервувати такими, якими їх пам’ятав або якими домалював уже в більш зрілому віці, підмінюючи своїми домальовками білі плями в пам’яті».

У роману “Хто ти такий?” є офіційний саундтрекпісня Freel «Давній друг» – прем’єра якого відбудеться одночасно із прем’єрою книжки.

Саме за мотивами цього роману українська режисерка Ірина Цілик зняла свій дебютний повнометражний ігровий фільм «Я і Фелікс», де роль головного героя Фелікса грає український письменник і музикант Юрій Іздрик, а Тимофія у дитинстві – син Ірини й Артема – Андрій. “Несподіваний, дивний і прекрасний досвід – зняти фільм за мотивами роману свого чоловіка, а відтак запросити в кадр власного сина, а ще друга і непрофесійного актора Юрія Іздрика. Експеримент, гра, фемілі бізнес, пошуки відповідей на питання свого дитинства у спільних із чоловіком спогадах, досвідах, флешбеках. Незвично працювати з матеріалом, в якому розповідається про людей, більшість яких знаєш особисто. У книжці Чеха багато автобіографічного матеріалу, його сім’я – це моя сім’я також, і я часом навіть плутаюся, де закінчуються реальні історії Чеха, і починаються мої, що вигадав Чех, а що – я. Тим цікавіше було знімати такий фільм” – каже режисерка Ірина Цілик.

Перша презентація роману відбудеться на фестивалі Meridian Czernowitz  5 вересня 2021 у Черінівцях за участі автора, Артема Чеха, та української режисерки Ірини Цілик. Модерує Олександр Бойченко.

До 31 серпня триває також передпродаж тут.

Хто ти такий? [Текст] / Артем Чех. – Чернівці : Видавець Померанцев Святослав на замовлення Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ, 2021. – 304 с.

ISBN 978-617-8024-15-4