Робоча команда MERIDIAN CZERNOWITZ

Євгенія Лопата / Україна

кураторка міжнародних проектів, директорка Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz, видавнича редакторка видавництва Meridian Czernowitz, перекладачка, модераторка 

e-mail: [email protected]

Закінчила Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, факультет іноземних мов (спеціальність ― німецька мова та література) та економічний факультет (спеціальність ― економічна теорія, менеджмент та адміністрування), вивчала міжнародний менеджмент та бізнес у Грацькому університеті імені Карла і Франца, навчалася в Гумбольдтському університеті Берліна на культурології.

З 2013 року Євгенія Лопата очолює Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Кураторка літературної програми Національного стенду України на Франкфуртському книжковому ярмарку у 2016 році.

Брала участь у міжнародних літературних фестивалях та загальноєвропейських зустрічах директорів європейських фестивалів, серед яких ― Міжнародний фестиваль м. Золотурн, Міжнародний фестиваль м. Льойкербад, Міжнародний фестиваль м. Базель (Швейцарія), багаторазово Міжнародний поетичний фестиваль м. Берлін (Німеччина), Міжнародний поетичний фестиваль м. Тель-Авів (Ізраїль), Барселонський та Стокгольмський поетичний фестивалі, Поетичний конгрес Fokus Lyrik (Франкфурт-на-Майні, 2019). Контактна особа проєкту Lyrikline в Україні.

У 2015 році здобула премію «Молода європейка року»  від німецької фундації Schwarzkopf Stiftung  за вагомий внесок у розвиток культурного партнерства України з країнами ЄС.

У 2019 році працювала у Бундестазі Федеративної Республіки Німеччина, тематика ― транспорт та інформаційна інфраструктура.

Кураторка та одна з ініціаторів трирічного міжнародного проєкту «Пауль Целан 100» в Україні, Німеччині, Франції та Австрії (2018―2020), що мав на меті популяризацію творчості Пауля Целана та поглиблення культурнох співпраці України з країнами Європи.

Євгенія Лопата вільно володіє німецькою та англійською мовами.

Здобула муніципальну відзнаку ім. Антона Кохановського в номінації «Молодіжна ініціатива року» за проєкт «Літературні дні Пауля Целана» (2020) та медаль «На славу Чернівців» (2021).

Має Орден «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина» від президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмара (2021).

У 2021 році увійшла до рейтингу найуспішніших українців «30 до 30» Forbes Україна.

Фото Юлії Вебер