Новини Корпорації Новини Фестивалю

На фестивалі MERIDIAN CZERNOWITZ діятиме виставка про минуле Австрії

9-11 вересня під час фестивалю в Центральному палаці культури (пл. Театральна, 5, 2-й поверх) буде експонуватися виставка «Порушена тиша перед бурею» (період до 1914 р. в Австрії). Захід відбудеться за підтримки Австрійського культурного форуму.

З сучасного погляду, роки перед Першою світовою війною називають тишею перед бурею. Однак, всупереч цьому кліше, Австрія в той час переживала досить неспокійний період, у який всі сфери життя робили останній великий крок у епоху модерну: Зиґмунд Фройд досліджував підсвідоме нашого існування, жінки почали рух за емансипацію, сіоністи прагнули єврейської державності, музика відмовилася від законів гармонії, а образотворче мистецтво поступово позбавилося предметності.

У період до 1914 року були проаналізовані та звірені переваги і недоліки старої та нової Європи: перевірені на придатність існуючі мистецькі, особисті та соціальні межі, переосмислені моральні та теоретичні основи, випробувані нові технічні можливості в містобудуванні та медицині – і все це одночасно, в місті, в якому “за один день можна прожити сто років”, як після Першої світової війни з певною ностальгією казав Роберт Музіль про Відень.

Вхід вільний.

Програма фестивалю