News Новини Корпорації Новини Фестивалю

«Люди з дієсловами»: виходить нова збірка віршів Катерини Калитко – про війну, довіру і пам’ять

У кінці серпня, спеціально до XIII Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz (2–4 вересня 2022 року, Чернівці) в однойменному видавництві вийде нова збірка віршів відомої української письменниці й перекладачки Катерини Калитко.

«“Люди з дієсловами” – це вірші 2021–2022 років. До повномасштабного вторгнення рукопис, уже зданий у видавництво, був іншим. Центрувався навколо механізмів (не)довіри та їхньої еволюції, говорив про поета-трикстера, що іронічно грає у квача із соціумом, прагнув відпустити його на свободу, – ділиться авторка. – Дуже внутрішня історія – зрештою, всі мої тексти, герметичні чи ні, завжди фіксують цілком конкретне переживання, несуть відображення облич. Це здається мені чесним. Після 24 лютого рукопис перетворився на відкритий перелом, потребував відновлення, рубцювання мовлення. Він приріс новими воєнними текстами, імпульсивними та безшкірними, і діалогами з родинною пам’яттю. Але лінія пошуку, вибудовування і деформацій довіри лишилась. І це теж про вірші в час війни: серед усього максимально непевного досі хочеться довіряти поезії – як території останньої щирості й людяності, де відмовляються вірити в цілковиту безпорадність мови, гідності та взаємної ніжності. І в розшматованих війною, постгеноцидних суспільствах поети продовжують говорити – тільки це щоразу вже інша поезія. Щоб писати під час війни, потрібна відвага – хоча б для того, щоб визнавати розгубленість і травмованість, шукати мову у прямому ефірі. Щоб видавати поетичні збірки під час війни, потрібні не менша відвага й справжня, вперта незламність. За неї я своєму видавництву найбільше вдячна».

Перша презентація книжки відбудеться в перший день XIII Meridian Czernowitz, 2 вересня, у Чернівцях.

«Ця книжка стала продовженням співпраці поетів та художників. “Люди з дієсловами” мають обличчя, створене художницею Ілоною Сільваші. Картина “Дракон” разом з іншими обличчями наших книжок буде представлена на виставці “Картини, що стали книжками” у Чернівцях на Meridian Czernowitz (2–4 вересня 2022 року, Чернівці)», – каже Президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz, видавець Святослав Померанцев.

Видання здійснено за дружньої підтримки видавництва Klett-Cotta (Штутгарт, Німеччина).

Книжка коштуватиме 250 гривень. Із 9 серпня до 1 вересня видавництво запускає передпродаж: «Людей з дієсловами» можна придбати за ціною 210 гривень за посиланням.

Люди з дієсловами [Текст] / Катерина Калитко. – Чернівці : Видавець Померанцев Святослав, 2022. – 128 с.